Karten als Schumacher

Coronel Kartracing |  deel via WhatsApp | Reportage door

Hard, stoer en snel bij Coronel Kartacing

18 maart 2011 Toerisme Huizen, Noord-Holland Hard, stoer en snel: dat is een avondje karten. Leuk voor een stel opgeschoten jongens met iets te veel testosteron, maar ook voor een vrouw van eind veertig? De redactie van DagjeWeg.NL volgde een familie tijdens hun uitje bij Coronel Kartracing in Huizen.

"Iemand knalde keihard op mij. Dat deed zo'n pijn."

Het DagjeWeg.NL-gezin van vandaag bestaat uit twee ouders van eind veertig, drie jongens van 14, 21 en 23 jaar en twee meisjes van 18 en 24 jaar. Dat karten leuk is voor de drie jongens staat als een paal boven water. Het kan hen niet snel genoeg gaan. Maar hoe vergaat het de meisjes, die misschien iets minder hard hun gaspedaal indrukken?

Francorchamps

Coronel Kartracing bestaat uit twee enorme kartparcours: Francorchamps en Monaco. Vandaag scheuren wij met onze karts over de Francorchamps. Deze baan kenmerkt zich door hoge snelheid en veel inhaalmogelijkheden. Hoogtepunt van de baan is de chicane, een zeer scherpe bocht waar je met 65 kilometer per uur doorheen kan scheuren. Ook de fly-over, en soort brug, is volgens kenners erg bijzonder. Maar nette jasjes, hakken en strakke blouses zijn geen geschikte outfit voor een avondje scheuren. Tijd voor een transformatie tot Michael Schumacher. Een haarnetje, een helm en een halve overal en we zijn onherkenbaar. De spanning stijgt. Een blik op de baan en de snelheid waarmee de karts over de baan scheuren en het zweet staat in de handen. Gaan we dit echt doen?

Gevaar op de weg

Zeven karts staan al ronkend op ons te wachten. Het gaat nu echt beginnen. De poort wordt geopend en één voor één glijden we het parcours op. Al het begin is lastig en zo ook hier. Ook al denk je nog zo hard te gaan, alle mannen scheuren je voorbij. Vooral de bochten zijn pittig, helemaal zonder stuurbekrachtiging. Snel draaien zorgt er nog wel eens voor dat je gaat spinnen en met je neus de verkeerde kant op staat. De blauwe vlag zwaait dat je aan de kant moet, want zo ben je een gevaar op de weg. Maar oefening baart kunst en ik druk het gaspedaal steeds iets verder in. Het is dat je een helm op hebt, anders zou je de wind door je haren voelen gaan. Je voelt je echt een queen of the road! Maar net als je denkt dat je erin zit, voel je een enorme klap op de achterkant van je kart. Een opgestoken hand lijkt te zeggen 'sorry', maar de klap is goed te voelen. Blijkbaar gingen we toch niet snel genoeg. De twaalf minuten zijn voorbij, eens kijken hoe het de rest is vergaan.

Uitslag

Bij het bekendmaken van de uitslag wordt nog duidelijker dat de jongens echt hebben genoten en er ook nog eens heel goed in zijn. Ze eindigden allemaal in de top drie. Het meisje van achttien is tussentijds gestopt. "Iemand knalde keihard op mij. Dat deed zo'n pijn. Ik heb er helemaal een stijve nek van." De moeder van het gezin is allerlaatste geworden. "Er werd ook vaak met een blauwe vlag naar mij gezwaaid. Maar sneller durfde ik gewoon niet." En ook de vader is niet echt enthousiast. "Dit is echt niks voor mij, veel te snel!".

Conclusie: Ben je jong, hou je van snelheid en ben je een man? Dan is karten echt iets voor jou. Ben je de veertig gepasseerd, niet zo'n durfal, of een meisje? Dan moet je er misschien nog even over nadenken. Wel leuk om de baan af te huren voor een vrijgezellenfeest met alleen maar meiden, maar gemengd racen is voor niemand een succes.

Lasergamen

Om even bij te komen duiken we met z'n allen nog even de Q-zone in. Hier kun je lasergamen, en behalve dat het in de kelder donker en heet is, is er niks engs aan. Gewapend met een lasergun de taak om het andere team zo veel mogelijk te raken.

Foto 1. Karten in de buitenlucht! Foto: SXC.hu.
Foto 2. Het parcours in Huizen. Foto: screenshot YouTube.
Karten gaat hard! Foto: screenshot YouTube

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:07:43 · Gepubliceerd: 2011-03-15 10:15:39 - 1438