1

Schoon drinkwater uit 1853

#Amsterdam Museum koopt fles schoon drinkwater

Amsterdam Museum Nieuws door

archief oud artikel 22 maart 2011 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland De gemeente Amsterdam spoorde haar inwoners in 1853 aan om schoon water te drinken door reclameflessen uit te delen. Geen regenwater meer en geen water uit de Vecht. Nu, anderhalve eeuw later, heeft het Amsterdam Museum een fles drinkwater uit die tijd gekocht.

Het gaat om één van de reclameflessen die de gemeente Amsterdam in 1853 uitdeelde. Op het etiket is te lezen dat Amsterdammers vanaf 12 december water konden halen. 'Maximaal twee emmers voor 2 cent, er wordt geen geld gewisseld'. Een half jaar later sloten de Amsterdammers de eerste abonnementen af en was daarmee de eerste Nederlandse stad met waterleiding.

Schoon drinkwater

In Amsterdam dronken de mensen daarvoor vooral regenwater en water uit de Vecht. Dit water werd amper gezuiverd en veroorzaakte ziektes als tyfus en cholera. Letterkundige Jacob van Lennep trok in 1850 met zijn Duinwatermaatschappij een leiding vanaf de duinen naar Amsterdam. Bij de Haarlemmerpoort kwam dit zandgefilterde duinwater de stad binnen. Hier konden mensen hun water halen.

Het Amsterdam Museum heeft de fles schoon drinkwater voor een onbekend bedrag gekocht van een particulier. De fles is vanaf dinsdag 22 maart, Wereld Waterdag, te zien in het museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 maart 2011 - 269