Familie Goudstikker weer herenigd met schilderij

Amerikaans museum geeft schilderij Goudstikker terug

Museums op DagjeWeg.NL Nieuws door

archief oud artikel 29 maart 2011 Cultuur Beetje bij beetje wordt de geroofde kunstcollectie van Jacques Goudstikker weer compleet. Nu heeft ook het Getty Museum in Los Angeles een werk uit de collectie van Goudstikker aan de erfgename van de handelaar teruggegeven.

Het Getty Museum in Los Angeles heeft als eerste Amerikaanse museum een werk uit de kunstcollectie van Jacques Goudstikker teruggegeven. Het zou gaan om een werk van schilder Pieter de Molijn. Marei von Saher, de schoondochter van Goudstikker, is al jaren bezig om de hele collectie weer in handen te krijgen. Goudstikker was een bekende Joods-Nederlandse kunsthandelaar. Maar in de Tweede Wereldoorlog viel zijn verzameling in handen van de Duitsers. De hele collectie viel uit elkaar.

Salomon van Ruysdael

In 2006 gaf de Nederlandse regering zo'n tweehonderd schilderijen terug aan de familie van Jacques Goudstikker. Hieronder zaten veel oude meesters, zoals Salomon van Ruysdael, Jan van Goyen en Isaac van Ostade.

In de Tweede Wereldoorlog viel zijn verzameling in handen van de Duitsers
Sinds kort hangt een schilderij uit de collectie van Goudstikker in het Centraal Museum in Utrecht. Lees: Drieluik terug in Centraal Museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 maart 2011 - 170