1

Kunstsector moet op zoek naar geld

Kunstwereld komt met eigen voorstel

Dossier 'Geefwet' Nieuws door

archief oud artikel 29 maart 2011 Cultuur De kunstwereld komt met een voorstel voor de ingrijpende hervormingen voor de kunstsector. Hierin stellen de verschillende partijen dat de kunstinstellingen op zoek moeten naar andere financiering naast subsidies.

Het akkoord is bereikt door de zogenoemde Tafel van Zes. In dit gezelschap is de hele kunstwereld vertegenwoordigd: werkgevers, werknemers, fondsen, de belangenvereniging Kunsten '92, de sectorinstituten en de denktank Cultuurformatie. Tot maandagavond laat heeft de Tafel van Zes onderhandeld over een akkoord over een voorstel voor ingrijpende hervormingen voor de gesubsidieerde kunstsector.

Subsidie

In het voorstel wordt de rol van de overheid een stuk kleiner en moet er een betere balans komen tussen vraag en aanbod. Ook moet de drempel om voor subsidie in aanmerking te komen hoger worden. Maar aan de andere kant is de Tafel van Zes fel tegen de kortingen op kunstsubsidies van het kabinet.

Het is voor het eerst dat de kunstwereld zelf een visie ontwikkelt op het kunstbeleid. Binnenkort krijgt staatssecretaris Halbe Zijlstra het voorstel aangeboden. Zo wil de kunstwereld met zijn visie invloed uitoefenen op het beleid.

Lees meer over de bezuinigingen op kunst en cultuur in het dossier 'Geefwet'.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 maart 2011 - 672