1

Verbijstering over plan kunstsector

Theatermakers en componisten verwerpen plan #kunst

Dossier 'Geefwet' Nieuws door

archief oud artikel 1 april 2011 Cultuur De kunstsector moet zelf op zoek naar andere financiering naast subsidie. Dit plan van de kunstwereld, vertegenwoordigd in de Tafel van Zes, is door een deel van de achterban met verbijstering ontvangen.

Maandag presenteerde de zogenoemde Tafel van Zes een akkoord over de hervorming van de kunstsector. Hierin pleiten zij voor een kleiner aantal kunstinstellingen met een structurele subsidie. Ook moet het publieke belang zwaarder wegen dan de artistieke kwaliteit bij het verstrekken van subsidie. In de Tafel van Zes zijn de belangenvereniging Kunsten '92, FNV Kiem en de Federatie van Kunstenaarsverenigingen verenigd met cultuurfondsen, sectorinstituten, de brancheorganisaties, werkgevers en de Cultuurformatie.

Voorstel niet goedgekeurd

Uit de reacties van verschillende groepen uit de kunstsector blijkt dat niet iedereen het eens is met het akkoord. De vakgroep theater van FNV Kiem heeft zich van het plan gedistantieerd. Het bestuur stelt in NRC Handelsblad dat het voorstel niet door hen is goedgekeurd. "Wij hebben dit stuk nog slechts enkele uren in kunnen zien en de inhoud ervan is niet onze visie."

Ook Hans Koolmees, voorzitter van de Unie van Componisten, reageert in NRC Handelsblad. De Unie ziet het plan als "een paniekreactie". "Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig".

"Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig"

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 april 2011 - 182