Glans en Glorie ontrafelt Russische kerk

Kunstwerken onthulle mysterie achter Russisch geloof #hermitage

Hermitage Amsterdam Redactioneel door

archief oud artikel 5 april 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland 'Een boeiende tentoonstelling over een bijzonder geloof', zo vertelt de Hermitage Amsterdam over de nieuwste tentoonstelling Glans en Glorie. Deze tentoonstelling duikt in de mystieke traditie van de Russisch orthodoxe Kerk.

Rond de Russisch-orthodoxe Kerk hangt een mystiek tintje. De Hermitage in Amsterdam onthult met de tentoonstelling Glans en Glorie een paar van de Russische geheimen. Driehonderd religieuze kunstobjecten laten de schoonheid van dit geloof zien. Iconen, schilderijen en gouden en zilveren attributen bewijzen dat deze religieuze traditie al eeuwenlang duurt. "Hoogtepunt van de tentoonstelling zijn de indrukwekkende iconostase in de grote zaal en de bijzondere veertiende-eeuwse fresco's uit Pskov", vertelt Kim van Niftrik, woordvoerder van de Hermitage. De iconen worden ook wel vensters op de eeuwigheid genoemd omdat zij als het ware een stukje van de hemel laten zien.

De indrukwekkende iconostase in de grote zaal is erg bijzonder

Staatsgodsdienst

In 988 na Christus stelde grootvorst Vladimir het christendom in als staatsgodsdienst. En nu nog steeds speelt deze godsdienst een grote rol in de Russische samenleving. In Rusland staat ook de allereerste vestiging van de Hermitage. Redenen genoeg voor de Hermitage in Amsterdam om het Russische geloof eens onder de loep te nemen. "De voorwerpen zijn afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg", vertelt Van Niftrik. "Maar we hebben ook bruiklenen van het Staatsmuseum en -monument van Pskov, het Staats Russisch museum in St.-Petersburg en het Staatsmuseum voor Religieuze Geschiedenis in St.-Petersburg." De inhoud van Glans en Glorie is erg divers. Hoewel Van Niftrik de iconen benadrukt, zijn ook foto's van belangrijke kerken en kloosters ook zeker het bekijken waard. Deze foto's geven namelijk een goede indruk van de bloei van het klooster- en kerkleven. Ook is het verschil in schilderkunst leuk om te zien. Er zijn namelijk schilderingen te zien uit verschillende artistieke scholen met elk hun eigen stijlkenmerken.

Goud

Conclusie na een eerste blik op de kunstwerken in Glans en Glorie is 'een beetje kitscherig'. Zo oordeelt de redactie van DagjeWeg.NL. Er is vooral heel veel goud te zien. Maar als je wat verder kijkt, zie je de schoonheid van de Russische kerk. Zoals een icoon van Jezus Christus, van olieverf op hout. De gouden aureool om het hoofd is zo glimmend dat het goud net echt lijkt. Ook een miniatuur versie van een Russische tabernakel is erg bijzonder. Het kunstwerk is van zilver en bepaalde delen zijn verguld, dat maakt dit werk echt magisch.

De tentoonstelling is nu ruim twee weken te zien. De reacties zijn positief. "Bezoekers zijn erg enthousiast over de tentoonstelling", vertelt Van Niftrik. "Mooie vormgeving, interessante audiovisuele begeleiding, prachtige iconen en andere objecten. Een boeiende tentoonstelling over een bijzonder geloof."

Bezoekersinformatie

Glans en Glorie
Hermitage Amsterdam
19 maart 2011 tot en met 16 september 2011

Toegangsprijzen: € 15,- voor volwassenen en € 12,- voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 april 2011 - 984

Activiteiten H'ART Museum

Later dit jaar

Wijnen in de Tuin


Beleef op zaterdag 7 en zondag 8 september het geliefde wijnfestival in het H’ART Museum. Geniet van heerlijke wijnen, live muziek, heerlijke hapjes en een betoverende binnentuin.