Elf nominaties voor Werelderfgoedlijst

Noordoostpolder: wel of geen Werelderfgoed? |  
Nieuws door

Gebouwen en plekken staan op een voorlopige lijst #Unesco

5 april 2011 Cultuur Als het aan het kabinet ligt, wordt de Werelderfgoedlijst van Unesco alleen maar langer. Er staan weer elf gebouwen en plekken om de wachtlijst om ook Werelderfgoed te worden.

De genomineerden voor een plekje op de Werelderfgoedlijst zijn het Bonaire Marine Park, het Eise Eisinga Planetarium in Franeker, de nederzettingen Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord van de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Noordoostpolder, het Plantagesysteem West Curaçao, het Sanatorium Zonnestraal in Hilversum, het Teylersgebouw in Haarlem, de Van Nellefabriek in Rotterdam, de Romeinse rijksgrens Limes en het eiland Saba.

Nederlandse geschiedenis

"Een plaats op de Werelderfgoedlijst betekent een wereldwijde erkenning van de culturele en natuurlijke waarde van een gebouw, plaats of gebied'', vertelt staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur).

Nominatie

Deze lijst met elf nominaties betekent niet dat dit definitieve nominaties zijn voor de Werelderfgoedlijst. Het Rijk en alle betrokkenen van de gebouwen en plekken die op deze lijst staan, beginnen nu met de voorbereiding van de nominatie. De komende vijftien jaar worden deze elf plekken pas voorgedragen voor een plek op de Werelderfgoedlijst.

Noordoostpolder

De gemeente Noordoostpolder is er nog niet uit of ze zich wil nomineren als Werelderfgoed. Na een stemming bleek de gemeenteraad verdeeld. Op 28 april stemt de gemeenteraad opnieuw.

"Een wereldwijde erkenning van de culturele en natuurlijke waarde"

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 april 2011 - 576