1

Enorm cadeau voor Frans Hals Museum

Schenking van 100 miljoen euro voor Haarlems museum #FransHals

Frans Hals Museum Nieuws door

archief oud artikel 15 april 2011 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Het Frans Hals Museum is in één klap 100 miljoen euro rijker door enorme schenking van 11 kunstwerken. Het cadeau komt van het Elisabeth van Thüringenfonds. Bij de schenking hoort een groot en zeldzaam groepsportret van Frans Hals.

Vandaag vond de overdracht plaats, van wat volgens het Frans Hals Museum de grootste schenking is in de recente museumgeschiedenis. Het Elisabeth van Thüringenfonds draagt 11 kunstwerken over aan de gemeente Haarlem, die vervolgens een plekje krijgen in het Frans Hals Museum. De totale waarde? Minimaal 100 miljoen euro!

Schenking

De geschonken werken hingen al langere tijd in het Frans Hals Museum, maar waren slechts te leen. Totdat het Elisabeth van Thüringenfonds besloot tot deze grote gift. Peter van Barneveld, Regent van het Elisabeth van Thüringenfonds en bestuursvoorzitter van het Kennemer Gasthuis, legt uit: "Deze topstukken behoren tot het cultureel erfgoed van de gemeente Haarlem én van Nederland. De werken hebben aandacht en onderhoud nodig. Ze horen thuis op een plek waar zij goed tot hun recht komen, en waar ze voor altijd voor het publiek te bewonderen zijn. Het Frans Hals Museum is daarvoor de beste plek."

Frans Hals

Het museum is vooral in zijn nopjes met de spectaculaire groepsportretten van de regenten en regentessen van het St. Elisabeths of Groote Gasthuis van Frans Hals en Johannes Verspronck. Directeur Karel Schampers van het Frans Hals Museum: "Een grotere of belangwekkendere gift is nauwelijks denkbaar – al was het alleen maar omdat iconische groepsportretten als die van Hals en Verspronck zich allemaal in museale collecties bevinden en niet meer op de markt zullen komen."

Behalve de genoemde groepsportretten bestaat de gift uit werken van Maerten van Heemskerck, Dirck Hals, Cornelis Cornelisz van Haarlem, Nicolaes Roosendaal, Adriaan Backer, Frans Decker en een navolger van Joachim Patenier.

Tentoonstelling

De kunstwerken zijn tot en met 10 juli 2011 te zien in het Frans Hals Museum in de speciale tentoonstelling Een groots gebaar.

Een grotere of belangwekkendere gift is nauwelijks denkbaar

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 april 2011 - 341