Proosten op Coca-Cola

125 jaar #CocaCola is reden voor een feestje!

125 jaar Coca-Cola Redactioneel door

archief oud artikel 22 april 2011 Cultuur Hoorn, Noord-Holland Wat is er lekkerder dan op een warme dag een ijskoud blikje Coca-Cola uit de koelkast te toveren? Al 125 jaar lang geniet jong en oud van het zwarte vocht. Hét moment voor het Museum van de Twintigste Eeuw om het museum om te toveren tot één groot Coca-Cola-museum. De tentoonstelling is nog één weekend te zien!

Voor de ingang van het Museum van de Twintigste Eeuw staat een enorme fles Coca-Cola van wel acht meter hoog. Speciaal voor de gelegenheid kwam Hessel de Jong, de directeur van Coca-Cola in Nederland, naar Hoorn om de expositie 125 jaar Coca-Cola te openen. Een boot wordt gedoopt met champagne, maar het Museum van de Twintigste Eeuw is gedoopt met een flesje Coca-Cola.

Ingrediënten Coca-Cola

Koolzuurhoudend water
Fructosestroop of een andere zoetstof
Cafeïne
Arabische gom
Kolanoten
Fosforzuur (E338)
Karamel (E150d)
Cocabladeren
En natuurlijk het bestanddeel 7x, ook wel het geheime bestanddeel genoemd.

Mooie vrouwen

Zodra je het museum binnenkomt, stap je een heerlijke rood-witte Coca-Cola-wereld binnen. Je weet even niet waar je moet beginnen. Overal wordt je overspoeld met Coca-Cola. Vooral de Coca-Cola objecten als koelkasten, flesjes, blikjes, affiches, dienbladen en glazen, trekken meteen de aandacht. En in een filmzaal zijn historische films over Coca-Cola te zien. Ook de blikken en emaillen reclameborden zijn bijzonder. De borden werden ontworpen door kunstenaars, die vooral met veel getekende vrouwen het product aan de man probeerden te brengen.

Apothekerssiroop

Coca-Cola is uitgevonden in 1886 door apotheker John Pemberton. Hij bedacht een dikke siroop als verfrissend wonderdrankje. Toen ze een manier vonden om het te mengen met spuitwater ontstond Coca-Cola, zoals we het nu kennen. In 1999 werd het recept veranderd. Dit tot grote ergernis van liefhebbers, die speciale actiegroepen oprichtten om de verandering weer terug te draaien. Het frisdrankbedrijf gaf hier ook aan toe. Veel bedrijven hebben geprobeerd Coca-Cola te kopiëren, maar volgens het echte Coca-Colabedrijf zijn er nog steeds zeven ingrediënten geheim. Die liggen, samen met het volledige recept, onder de naam 7x in een bankkluis in Atlanta. "Dit draagt natuurlijk wel bij aan de instandhouding van de mythe", vertelt directeur Hans Stuijfbergen aan De Telegraaf.

Vrouwelijke vormen

De flesjes van Coca-Cola hebben een bijzondere vorm. Dat is expres gedaan. De fles moesten zowel in het donker herkenbaar zijn, en ook als ze gebroken waren. Over hoe de flesjes aan hun vorm komen, gaan verschillende geruchten. De vorm van de fles zou gemaakt zijn naar de vorm van de vrucht van de cocaplant. Glasblazer Earl R. Dean zag in een plaatje van de cocaplant precies de juiste rondingen en vormen die hij kon gebruiken. Een ander gerucht is dat de vormen gebaseerd zijn op de rondingen van de vrouw. Dit zou de verkoop stimuleren. Het flesje is sinds 1915 nauwelijks veranderd. In het Museum van de Twintigste Eeuw zijn allerlei soorten flesjes te zien, maar elk flesje heeft die bijzondere ronde vorm. Bijzonder is een authentieke Coca-Cola-automaat, zoals we die kennen uit de reclame.

Helemaal verliefd geworden op Coca-Cola? Koop dan in de MuseumShop een mooi emaillen affichebord voor thuis en geniet in het MuseumCafé nog even na van de tentoonstelling met een ijskoud glas Coca-Cola.

Bezoekersinformatie

125 jaar Coca-Cola
Museum van de Twintigste Eeuw
17 april tot en met 4 september 2011

Toegangsprijzen: € 6,- voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-09-03 14:44:33 · Gepubliceerd: 2011-04-20 12:21:43 - 2177

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Expositie 90 jaar LEGO


Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 130.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.