1

NHM onder vleugels Rijksmuseum

Advies Raad voor Cultuur over de bezuinigingen #Rijksmuseum

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 3 mei 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het Nationaal Historisch Museum (NHM) moet een plekje krijgen in het Rijksmuseum Amsterdam. Tenminste, zo luidt het vrijdag gepresenteerde advies van de Raad voor Cultuur.

Het Nationaal Historisch Museum (NHM) zit nog steeds zonder onderdak. Een situatie die in tijden van flinke bezuinigingen op cultuur, er niet rooskleuriger op wordt. De Raad voor Cultuur heeft een idee voor het museum. In de toekomst moet het NHM een plekje krijgen in het Rijksmuseum Amsterdam. Dit staat in het vrijdag gepresenteerde advies van de Raad voor Cultuur over de bezuinigingen in de cultuursector. In plaats van een zelfstandig museum wordt het NHM dan een projectorganisatie van het Rijksmuseum.

Nationaal Historisch Museum

Niet iedereen is blij met het advies van de Raad voor Cultuur. Valentijn Byvanck, directeur van het NHM heeft zich "hogelijk over het advies verbaasd". Dit staat in NRC Handelsblad. "Het initiatief voor de oprichting van het Nationaal Historisch Musuem is in 2006 door de politiek Kamerbreed gedragen. Ondanks dat ook toen het Rijksmuseum al claimde hét museum voor de nationale geschiedenis te zijn", legt Byvanck uit.

Rijksmuseum

Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, snapt wel dat je in tijden van extreme bezuinigingen moet kijken waar je zaken kunt samenvoegen. Zo zegt hij in NRC. Gerard Rooijakkers, één van de leden van de Raad van Cultuur, verwacht collegialiteit van de museum. "Een zelfstandige organisatie van het NHM is volgens ons geen probleem, een eigen pand wel. De vraag is nu of het advies wordt aangenomen.

"Een zelfstandige organisatie van het NHM is volgens ons geen probleem"

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 mei 2011 - 326