1

Vrijheidsvuur brandt in Wageningen

Metershoog kunstwerk verbeeldt vrijheidsvuur #PaalvanBernhard

Dagje Wageningen Nieuws door

archief oud artikel 5 mei 2011 Cultuur Wageningen, Gelderland Het Vrijheidsvuur brandt. Woendagavond is het vuur ontstoken. Rond middernacht vertrokken de estafettelopers om het vuur door heel Nederland te verspreiden.

Het kunstwerk Vrijheidsvuur, ook wel Paal van Bernhard genoemd, is gisteravond aangestoken. Het monument staat vlakbij Hotel De Wereld waar 66 jaar geleden onderhandeld werd over de overgave van de Duitse troepen. Estafettelopers zijn rond middernacht vertrokken om het Bevrijdingsvuur door het land te verspreiden. Om 13:00 uur vandaag geeft premier Rutte in Wageningen het startsein voor de bevrijdingsfestivals in heel Nederland.

Hotel De Wereld

Het koperen kunstwerk is een paar meter hoog en uitschuifbaar. Het kunstwerk is niet bij iedereen geliefd. Zo lijkt het volgens klagers op een mannelijk geslachtsdeel. Ook zou de vlam onnodig gas verbruiken. Het kunstwerk was al klaar in 2004. Eigenlijk zou het Vrijheidsvuur toen een plekje krijgen naast Hotel De Wereld. Maar volgens andere klagers had het bouwwerk ook wel wat weg van en kruisraket. Sindsdien stond het werk in een depot. Nu is het kunstwerk eindelijk voor iedereen te zien aan de Generaal Foulkesweg.

Het kunstwerk lijkt volgens klagers op een mannelijk geslachtsdeel
Ga een dagje naar Wageningen! Of vier de bevrijding met één van de bevrijdingsfestivals in heel Nederland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 mei 2011 - 173