Bord boven Auschwitz weer terug

'Arbeit macht frei' weer heel

Nieuws over Auschwitz Nieuws door

archief oud artikel 19 mei 2011 Geschiedenis Het uithangbord met de tekst 'Arbeit macht frei' is weer terug in Auschwitz. Het origineel is voor de veiligheid alleen in het museum te zien.

Twee jaar geleden werd het bord met de tekst 'Arbeit macht frei' boven de toegangspoort van Auschwitz gestolen. Een paar dagen later werd het bord in stukken teruggevonden. Restaurateurs hebben anderhalf jaar lang geprobeerd om het bord te herstellen. En met resultaat. Ze hebben de stukken gefotografeerd, geanalyseerd en uiteindelijk weer aan elkaar gelast. "Het object is van grote historische waarde, maar ook een belangrijke slogan van totalitaire propaganda en waarschuwt voor de waanzin van nationalisme, racisme en antisemitisme", vertelt een woordvoerder van het Auschwitzmuseum.

Replica

het bord werd gestolen door drie Polen in opdracht van de Zweedse neonazi Anders Högström. Ter vervanging werd een replica van het bord opgehangen. Het originele bord dat nu weer hersteld is, is alleen te zien in het Auschwitzmuseum.

"Het bord waarschuwt voor de waanzin van nationalisme, racisme en antisemitisme"
Lees meer nieuws over Auschwitz op DagjeWeg.NlL.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 19 mei 2011 - 104