Fruitig dagje uit

Pluktuinen in Nederland

Tuinen Redactioneel door
Foto 1. Pluk zelf het mooiste zomerboeket bij elkaar. Foto: De Sfeerstal

15 juni 2015 bijgewerkt: 26 mei 2020 Natuur Landelijk Het zonlicht schijnt net door de bomen en het licht valt op zongebruinde mannen en vrouwen. Met een glimlach op hun gezicht toveren zij manden vol vers fruit tevoorschijn. Een heerlijk bestaan, zo weg geplukt uit een reclameblok. Maar wist je dat je dit ook gewoon zelf kunt doen? En dat nog wel in Nederland. Ga eens naar een pluktuin.

Bloemen en fruit

Behalve fruit kun je in de meeste pluktuinen ook bloemen plukken. Zo maak je zelf een mooi boeket en geniet je van de heerlijke natuur. Ook leuk als verrassing voor een ander! En om een dagje uit helemaal compleet te maken proef je ter plekke nog van de heerlijkheden die de tuin biedt.

By Broersen (Noord-Holland) - Super verse aardbeien komen uit de By Broersen. Op deze kwekerij rijden de kratten met de rode zomervruchten af en aan. Voor fietsers of wandelaars een heerlijk rustpunt, waar ze kunnen snoepen van de verse aardbeien. Op het terras staat een kopje koffie of thee klaar met iets lekkers. Natuurlijk iets met aardbeien! Voor enthousiaste plukkers staan de doosjes klaar om zelf aan de slag te gaan in de pluktuin. Hier pluk je verschillende soorten bessen, geen aardbeien. Ook 100 soorten snijbloemen staan klaar om mee naar huis te gaan. In de kas kun je zelf een bakje aardbeien plukken of je trekt gewoon een bakje uit de aardbeienautomaat.

Kwekerij Zeldenrust (Drenthe) - Wat begon met blauwe bessen en aardbeien is uitgegroeid tot Kwekerij Zeldenrust en de Wapser bloemenpluktuin. In de kwekerij groeien nu ook rode bessen, kruisbessen en frambozen. Veel bezoekers weten hun weg te vinden langs al dat lekkers, waarna ze ook de schuur nog even binnenlopen. Hier zijn allerlei streekproducten te koop. Lekker voor thuis! Nog lekkerder zijn zelf geplukte bessen.

Frytsjam ( Friesland) - Deze kwekerij in het Friese Twijzel maakt van verschillende soorten bessen, vruchten en zeegroenten (uit de Waddenzee), de heerlijkste siropen, sappen en jams. Frytsjam is één van de grootste biologische fruitverwerkers van Noord-Nederland. In de pluktuin mag iedereen gratis binnenkijken en komen. Op verzoek worden er zelfs rondleidingen gegeven. Bel altijd even van tevoren, want de hoeveelheid rijp fruit wat er hangt wisselt per dag.

Vind een pluktuin in de buurt en pluk de lekkerste vruchten zelf!

Workshops

Zomerbloemen Pluktuin (Noord-Holland) - De Zomerbloemen Pluktuin is een fantastisch decor voor een high tea, een kinderfeestje of een 'groene' workshop. En dat is nou precies wat je allemaal in de tuin kunt doen! Vanaf 1 juli tot en met eind september is de tuin vrij toegankelijk. Iedereen mag dan een verse bos bloemen plukken in de tuin. Samen de bloemetjes buiten zetten? Kies dan voor een high tea tussen de bloemen. Een ideaal moment om een vriendin, zus of moeder in het zonnetje te zetten. De Zomerbloemen Pluktuin verzorgt ook kinderfeestjes. Voor meisjes en jongens!

Pluktuin Sprankenhof (Noord-Brabant) - Biologische, alternatieve fruitsoorten en vruchtenwijn, dat zijn de pijlers van Pluktuin Sprankenhof. Dit bedrijf ligt aan de rand van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Het frisse verse fruit rijpt in de biologische pluktuin, wachtend op de grijpgrage handen. Ook in deze tuin mag je namelijk zelf je bakje fruit samenstellen. Heerlijke bessen, frambozen, bramen en aardbeien. Welke kies jij? Neem na het plukken ook even de moeite om in de wijnmakerij te kijken. Hier wordt een deel van de oogst tot wijn verwerkt.

Theehuis

De Steinsetuin (Zuid-Holland) - De Steinsetuin is een tuin met veel gezichten. Behalve de pluktuin is er een siertuin, een moestuin en een sfeervolle boomgaard. In de tuin mag je zelf een mooi boeket plukken en later afrekenen in de winkel. Hier is nog veel meer te koop, zoals heerlijke, huisgemaakte taart. Kopje koffie of thee erbij en op een mooi plekje in tuin: dat is echt genieten. De binnenlocatie, het Theehuis, is beschikbaar voor grote groepen. Een prachtige locatie voor een familiedag of zelfs een huwelijksvoltrekking!

Overnachten

De Sfeerstal (Zuid-Holland) - Een plek vol natuurlijke gezelligheid vind je in Nieuwveen. In de tuin van de Sfeerstal dwaal je uren rond met een mand en een mesje. Op zoek naar de mooiste bloemen tussen de honderd verschillende soorten. Als je wilt kun je ook nog meedoen met een cursus bloemschikken. Dan staat die bos bloemen nog mooier in de vaas. De Sfeerstal verzorgt daarnaast ook feesten of bruiloften. Het Theehuis is zelfs een officiële trouwlocatie. Met een kleiner groepje? Dan staat er in het Theehuis op afspraak een lekkere high tea, afternoon tea of cream tea. Nog niet genoeg van de bloemenpracht? Blijf dan lekker slapen in één van de tien bloemenkamers.

Een dagje doorbrengen in een prachtige tuin, dat is een welbesteed dagje uit. DagjeWeg.NL ontdekte de pareltjes onder de Nederlandse tuinen. Voor inspiratie lees:
Foto 2. Handen vol blauwe bessen. Foto: Pexels.com

Laatst gewijzigd: 2020-05-26 16:09:08 · Gepubliceerd: 15 juni 2015 - 18484