Voorjaar is droger dan ooit

Buien zijn 'een druppel op de gloeiende plaat'

Nieuws door

archief oud artikel 24 mei 2011 Natuur De droogte in Nederland houdt voorlopig aan. De buien van zondag leverden maar een paar millimeters water op. "Een druppel op de gloeiende plaat", volgens het KNMI.

Dit voorjaar is het op veel plaatsen droger dan ooit. Het neerslagtekort is groter dan het vorige record in 1976. Het KNMI verwacht dat dit de komende tien tot vijftien dagen nog verder toeneemt. Een paar buien zijn niet voldoende om de droogte te beëindigen. Nederland is een gloeiende plaat, een paar buien zijn nu slechts druppels. Ook de beloofde buien in de tweede helft van deze week zorgen niet voor verlichting. Het zonnige en meestal warme weer zorgt voor veel verdamping.

Zomer

Meestal wordt het neerslagtekort van 120 mm pas gemeten aan het einde van de zomer. Of de droogte ook in de zomer verder aanhoudt, dat is moeilijk te zeggen. Volgens het KNMI kan het weer nog alle kanten op.

Gevolgen van de droogte

De natuurgebieden lopen gevaar door de droogte. In de afgelopen weken braken er al meerder natuurbranden uit. Ook staat het waterpeil in de grote rivieren erg laag voor de tijd van het jaar. Landbouworganisaties vrezen dat de droogte ook de boeren zwaar gaat vallen.

DagjeWeg.NL houdt de droogte en de gevolgen daarvan in de gaten. Lees meer nieuws over het droge voorjaar.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 24 mei 2011 - 104

Dit past bij 'Voorjaar is droger dan ooit'