1

Rechtspraak met een knipoog

Stripfiguur oordeelt in de rechtszaal #stripmuseum

Nederlands Stripmuseum Groningen Redactioneel door

archief oud artikel 16 juni 2011 Cultuur Groningen, Groningen Rechtspraak, een droog onderwerp? Dat hoeft het niet te zijn. In het Nederlands Stripmuseum Groningen passeren de komende maanden verschillende rechtszaken de revue. Aan de bezoeker het woord en het oordeel, totdat De Rechter spreekt...

Albert Kraai, vestigingsmanager van het Nederlands Stripmuseum Groningen, is razend enthousiast over de nieuwe tentoonstelling Terecht of onterecht. "Ik ben zeer trots!", beaamt hij. Maar een tentoonstelling over rechtspraak en een stripmuseum. Hoe komen die twee bij elkaar? "We wilden aandacht besteden aan Jesse van Muylwijck, omdat hij dit jaar de Stripschapprijs heeft gewonnen", legt Kraai uit. "Er was nooit eerder een grote tentoonstelling met zijn werk te zien." En laat het bekendste figuur van deze kunstenaar nou De Rechter zijn...

"De strips maken het juist leuk"

Geef je oordeel

Het resultaat is een educatieve tentoonstelling met een humoristisch tintje. Jong en oud, iedereen die iets wil leren over de rechtspraak in Nederland, de Rechter spijkert je via een interactieve opstelling bij. Albert Kraai legt uit: "We hebben drie interactieve opstellingen, waar bezoekers verschillende casussen krijgen voorgelegd. De bezoeker geeft bij iedere zaak aan of het onterecht is of terecht dat de zaak voor de rechter komt. Zo ja, welke straf moet hij/zij dan krijgen? Iedere keer vertelt de rechter naar aanleiding van jouw uitspraak wat het juiste antwoord is. Iedere opstelling heeft drie verschillende casussen."

Interessante weetjes

Behalve door de uitspraken van De Rechter, leer je ook door strips meer over rechtspraak. Naar aanleiding van het werk van Jesse van Muylwijck vond het Stripmuseum leuke weetjes. Vijf thema's, als privaatrecht, strafrecht en arbeidsrecht, komen aan bod. Maar, verzekert Kraai, het wordt niet saai. "Dat is juist het leuke. De feiten worden opgeleukt door de strips van De Rechter. Bij alle strips hebben we de feiten gezocht." Dus geen stoffige kennis in het Nederlands Stripmuseum, maar een boeiende en leerzame tentoonstelling.

Jesse van Muylwijck

Striptekenaar Jesse van Muylwijck is gespecialiseerd in humoristische krantenstrips. Zijn meest succesvolle voorbeeld hiervan is De Rechter. Iedere dag is te strip te lezen in veertien Nederlandse kranten. Ook zijn er 18 boeken verschenen van het personage. De Rechter gaf in de eerste instantie humoristische informatie over de gang van zaken in de rechtszaal. Dit gaat niet voor alle afleveringen op. Vaak gaat de strip in op de actuele gebeurtenissen.

Het Nederlands Stripmuseum is een leuk uitje voor de kinderen. Op DagjeWeg.NL zijn nog veel meer activiteiten voor de kids te vinden. Kijk maar mee:

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 16 juni 2011 - 1078