1

Zijlstra kiest voor de top

Topinstellingen gespaard bij #cultuurbezuinigingen

Raad voor Cultuur dreigt met aftreden Nieuws door

archief oud artikel 10 juni 2011 Cultuur Vandaag presenteerde staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) de inhoud van de cultuurbezuinigingen. Vooral beeldende kunst en de podiumkunsten zien de portemonnee slinken. Zijlstra spaart de topinstellingen zo veel mogelijk, net als erfgoed en musea. Dit tegen het advies van de Raad voor Cultuur.

Dat de cultuursector te maken krijgt met fikse bezuinigingen, dat weten we allang. Vandaag presenteerde staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) de inhoud van de 200 miljoen euro aan bezuinigingen. Duidelijk is dat Zijlstra ervoor kiest de topinstellingen, als het Nederlands Dans Theater en de Nederlandse Opera, te sparen. Lees hier zijn brief aan de Tweede Kamer.

"Topinstellingen in de cultuursector moeten op hoog niveau cultuur kunnen blijven maken", schrijft Zijlstra in zijn brief over de bezuinigingen aan de Tweede Kamer. " Daarom worden deze instellingen - net als musea, het erfgoed en bibliotheken - zoveel mogelijk ontzien bij de bezuinigingen. Het kabinet kiest ervoor om niet de kaasschaaf te hanteren, maar om heldere keuzes te maken."

Raad voor Cultuur

Staatssecretaris Zijlstra legt, zoals verwacht, het advies van de Raad voor Cultuur naast zich neer. De Raad wilde het geld zoveel mogelijk uitsmeren over de hele culturele 'basisinfrastructuur'. Nu moeten vooral de beeldende kunst, van 236 miljoen euro naar 156 miljoen euro, en de podiumkunsten, van 53,5 miljoen euro naar 31,3 miljoen euro, het ontgelden. Ook het voorstel van de Raad om het subsidiestelsel verspreid van 2013 tot 2015 in te voeren, wijst Zijlstra af. Het stelsel is per 1 januari 2013 van kracht.

Culturele instellingen

Welke instellingen wel of niet subsidie ontvangen, dat wordt in de brief niet helemaal duidelijk. Wel geeft Zijlstra aan voor hoeveel instellingen er nog plaats is na 1 januari 2013.  Van de tien orkesten met rijkssubsidie blijven er bijvoorbeeld nog zeven over. Het aantal dansgezelschappen daalt van zeven naar vier, operagezelschappen van drie naar twee, theatergezelschappen van negen naar acht en het aantal filmfestivals van vijf naar drie.

Musea

De 28 musea mogen hun rijkssubsidie houden. Maar wel met nieuwe voorwaarden. Haalt een museum de 17,5 procent eigen inkomsten niet, dan blijft er alleen subsidie over voor het behoud en beheer van hun collectie. Deze musea moeten op zoek naar andere financieringsmiddelen.

Lees ook: Raad voor Cultuur dreigt met aftreden en lees alles over de bezuinigingen in het dossier Geefwet.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 10 juni 2011 - 428