Vanavond complete maansverduistering

Maansverduistering in veel sterrenwachten niet te zien #maansverduistering

Nieuws door

archief oud artikel 15 juni 2011 Natuur Met wat geluk zien we vanavond een volledige maansverduistering. Van woensdagnacht 15 juni op donderdag 16 juni wordt de maan volledig verduisterd door de schaduw van de aarde. Het natuurverschijnsel geeft de maan een rode gloed. Krijgen we het schouwspel te zien of is het vanavond te bewolkt?

De eclips begint om 22:13 uur en eindigt om 00:02 uur.  Het eerste gedeelte van de verduistering is niet te zien in Nederland, omdat de maan op dat moment nog onder de horizon staat. Het tweede deel en de volledige verduistering zijn wel zichtbaar. Tenminste, als de bewolking geen roet in het eten gooit.  De complete verduistering is om 22:13 uur. De eclips eindigt om 00:02 uur.

Bewolking

De weersverwachting lijkt niet al te gunstig voor de maansverduistering. In de avond neemt de bewolking toe. Toch is Astronet optimistisch. Meteoroloog Jacob Kuiper houdt het weer nauwlettend in de gaten. Hij is positief en verwacht dat de bewolking na 20:00 uur vanavond wegtrekt. Na middernacht trekt de bewolking weer aan. Hopelijk net genoeg opklaringen om de maansverduistering te zien!

Volledige eclips is om 22:13 uur te zien

Rode maan

Om de maansverduistering goed te zien, raadt de stichting voor amateurastronomen, De Koepel, mensen aan om een hoge of open plek te vinden. Vanaf daar is de verduistering het best te zien. De maan staat woensdagavond laag aan de horizon. Hierdoor zal hij extra groot lijken. Ook is de maan roodgekleurd. Dit komt doordat de aarde licht weerkaatst naar de maan toe. Dat licht komt van zonsopgangen en - ondergangen op andere delen van de wereld.

Sterrenwachten

De meeste sterrenwachten in Nederland kunnen de maansverduistering niet laten zien. De maan staat te dicht op de horizon of obstakels in de buurt van de sterrenwacht blokkeren de maansverduistering. Sterrenwacht Cosmos in Dinkelland (Overijssel) is wel open en verwacht een goed beeld te kunnen geven van de rode maan. Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht kan de maansverduistering niet laten zien, maar is wel 's avonds open. Voor geïnteresseerden zijn er twee lezingen over de maansverduistering.

Meer weten over alle hemellichamen? Kijk hier voor ons overzicht van sterrenwachten.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 2011-06-14 14:32:45 - 19505

Dit past bij 'Vanavond complete maansverduistering'

10 reacties: