Apenheul verwelkomt neusaap

Apensoort komt uit Singapore naar Apeldoorn #Apenheul

Apenheul Nieuws door

archief oud artikel 16 juni 2011 Natuur Apeldoorn, Gelderland Wie na eind juli de Apenheul bezoekt kan zomaar een neusaap tegen het bijzondere lijf lopen. Vanuit een dierentuin in Singapore verhuizen drie neusapen naar Apeldoorn. De apen vallen vooral op door hun bijzondere uiterlijk.

Grote, rossige neuzen en dikke buiken. Het uiterlijk van een mannelijke neusaap is op z'n zachtst gezegd opvallend te noemen. Eind juli verhuizen drie van deze bijzondere apen van Singapore naar de Apenheul in Apeldoorn. De apensoort komt alleen voor op Borneo en is volgens de Apenheul slechts in enkele Aziatische dierentuinen te zien. De Apenheul ziet het dan ook als een grote eer om drie neusapen te mogen verzorgen.

Hoewel de neusaap nergens in Nederland te zien is, heeft de aap al wel een connectie met de Hollander. Door zijn uiterlijk kreeg het dier in Indonesië in de koloniale tijd de naam Olang Belanda, wat vrij vertaald 'de Nederlander' betekent. Deze Nederlander heeft het zwaar op Borneo. De wilde populatie is hier in de afgelopen 40 jaar met ruim 50 procent afgenomen. De Apenheul wil daarom het voortouw nemen in het opzetten van een fokprogramma voor deze soort.

Neusapen

Om zich voor te bereiden op de komst van de drie neusapen liep een dierverzorger van de Apenheul al stage in de Singapore Zoo. De neusaap is namelijk nogal gevoelig en zijn voedselwensen zijn specifiek.

Ook heel interessant en bovendien gratis: Apeneilanden Stichting Aap

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 16 juni 2011 - 855

Dit past bij 'Apenheul verwelkomt neusaap'

1 reactie