Proeven van een Franse avond

Wijnproeverijen in heel Nederland

Proeverij Redactioneel door

20 juni 2011 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Toerisme Zonnige wijngaarden, kaas, stokbrood en een lekker wijntje. Typisch Frans, of toch Nederlands? Voor wie de vakantieplannen niet naar Frankrijk leiden biedt DagjeWeg.NL het smaakvolle alternatief. De Nederlandse wijngaarden ontvangen namelijk graag gasten.

Zo'n dertig jaar geleden kwam de wijnstok terug op de Apostelhoeve in Maastricht. Hier kom je niet alleen voor een proeverij, maar ook voor het prachtige landschap. De wijngaard ligt namelijk op de zuidhellingen van het Jekerdal. En niet zonder resultaat, want de 8 hectare levert zes mooie, droge witte wijnen op. Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot-Gris druiven, kom ze proeven!

Op het platteland

Wijn, met liefde gemaakt voor de natuur. Dat is het handelsmerk van Wijnhoeve De Colonjes. In het Gelderse Groesbeek komen diverse rode en witte wijnen uit de wijnkelder. Met een rondleiding volg je deze wijnen van druifje tot in de fles. Maak samen met een groep een afspraak en ga mee de wijngaard in. Alles wordt uitgelegd: van de nieuwe druivensoorten en de aangelegde proeftuin tot de biologische aanpak. En daarna staan er natuurlijk verschillende wijnen klaar om te proeven!

Fruitig slokje

Eens wat anders proeven? Kom dan naar Boonman's Wijnmakerij. De kwekerij gebruikt een deel van de gekweekte zwarte bessen om wijn te maken. Het hele jaar krijgen bezoekers de kans om mee te gaan op excursie door de wijnmakerij. En met een glaasje bessenwijn of bessensap is dat nog leuker! In het winkeltje wacht nog een verrassing, want met zwarte bessen kun je nog veel meer doen. Bessensap, bessenjam, bessenjenever of chutney. Neem lekker wat mee naar huis.

Bourgondisch genot

Of je al jarenlang wijn drinkt of net de smaak te pakken krijgt, in Den Bosch wacht er voor iedereen een wijntje. WijnHuis Le Robinet verzorgt verschillende proeverijen met bijpassende hapjes. Een minicursus wijn proeven, een proeverij voor de verwende proevers of een uitdaging voor de echte fijnproevers. Tijdens de cursus leer je meer over de verschillende smaken, rassen, wijngebieden en wijnmakers. Zo weet je wanneer iets echt lekker is. Ook leuk: wijn als cadeau in een mooi kistje of een WijnGeschenkBon.

Slapen in een wijngaard

Uitgebreid wijnen proeven en dan meteen een comfortabel bed inrollen. Deze combinatie biedt Wijnstaete Op den Pas. Eigenaren Sandra en Bernard Smalbraak ontvangen graag gasten in hun knusse bed & breakfast. Vanuit de vier kamers heb je uitzicht over hun wijngaard, gelegen in het Vechtdal. Wie meer wil weten over de druivenrassen en de wijnen is welkom voor een rondleiding. Daarbij kan een proeverij natuurlijk niet ontbreken. Voor iedere proever, ervaren of net begonnen, heeft Wijnstaete Op den Pas een verrassing.

Kaarslicht

Tussen de eiken wijnvaten flakkert het vlammetje van de kaars. De Wijnboerderij in Vlaardingen verzorgt sfeervolle wijnproeverijen. Kies voor de wijnen uit de eigen wijngaard of uit alle delen van de wereld. Op terras-zondag mag iedereen komen kijken en proeven van de witte Delflandwijn, quiches en geitenkaasjes in bladerdeeg. Rond de wijnproeverijen organiseert deze wijnboer gezellige uitstapjes en combineert dit gerust met een barbecue.

Behalve wijn kun je ook chocolade, bier en jenever proeven. Vind alle proeverijen op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 17:43:57 · Gepubliceerd: 2011-06-20 15:40:48 - 2276