1

Rijksmuseum toont nieuw gezicht

17e-eeuws topstuk voor het eerst te zien

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 21 juni 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Voor het eerst laat ze haar gezicht zien: het meisje met brede hoed. Om het begin van de zomer te vieren presenteert het Rijksmuseum voor het eerst dit 17e-eeuwse topstuk van Caesar van Everdingen.

Een jaar geleden kwam Meisje met brede hoed, gemaakt door Ceasar van Everdingen, in het bezit van het Rijksmuseum. Nu ziet de toekomst van het meisje er een stuk zonniger uit, want sindsdien is het werk intensief gerestaureerd.

Directeur Wim Pijbes vertelt: "Ze wordt wel de 'nieuwe hostess' van het Rijksmuseum genoemd. Omdat ze zo joyeux, speels en lichtvoetig is werpt ze een geheel nieuwe licht op de Hollandse 17e-eeuwse schilderkunst die vooral bekend staat om zijn soberheid en eenvoud."

Op het doek is een jonge vrouw te zien, die een exotische hoed met een brede rand draagt. In een satijnen wit gewaad en ontblote schouders staat ze in het felle zonlicht. In haar linkerhand draagt ze een mandje met pruimen. Vanaf 21 juni 2011 is het meisje te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Naam

Wie een mooie naam weet voor het meisje met de brede hoed, maakt kans op een reis naar Rome. Het Rijksmuseum schreef een prijsvraag uit. Geef het meisje een naam!

Op DagjeWeg.NL vind je leuke prijsvragen.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 21 juni 2011 - 167