1

Niet Vincent maar Theo van Gogh op het doek

Zelfportret Vincent van Gogh blijkt portret van broer te zijn #vangogh

Van Gogh Museum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 21 juni 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Geen afgesneden oor, maar een mooi rond oor. Een zelfportret van Vincent van Gogh is in werkelijkheid een portret van zijn broer Theo. Het Van Gogh Museum in Amsterdam deed de ontdekking na een nieuw onderzoek van het schilderij.

Het schilderij stamt uit 1887, een periode waarin Van Gogh talloze zelfportretten maakte. Het portret toont een man met geschoren wangen, een okerkleurige baard en een mooi rond oor. Door deze details, concludeert het museum dat de man op het schilderij niet Van Gogh zelf is, maar zijn broer Theo. De broers leken op elkaar. Tot aan vandaag werd aangenomen dat Vincent zijn broer nooit had geschilderd. Wel waren er enkele tekeningen van hem bekend.

Geen afgesneden oor, maar een mooi rond gehoororgaan

Onder de loep

Het Van Gogh Museum beheert meer dan tweehonderd schilderijen en ongeveer vijfhonderd tekeningen van Vincent van Gogh. Het museum onderzocht 93 schilderijen van Nederlandse kunstschilder uit zijn Antwerpse en Parijse tijd. Bij dat onderzoek werd ook het zelfportret onder de loep genomen.

Wie het werk van Vincent van Gogh eens van dichtbij wil bekijken, kan naast het Van Gogh Museum in Amsterdam, ook terecht bij het Kröller-Müller museum in Otterlo.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 21 juni 2011 - 473

Activiteiten Van Gogh Museum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Painting as a Last Resort


In de expo 'Painting as a Last Resort' staan fantasierijke landschappen geschilderd door Matthew Wong centraal. Ontdek het oeuvre van Wong en hoe hij geïnspireerd is geraakt door Van Gogh in het...

Binnen enkele weken te bezoeken

Yoga in Van Gogh Museum

 
Reis door de seizoenen met de werken van Vincent van Gogh terwijl je je helemaal ontspant tijdens de yogales in het Van Gogh Museum.

Activiteiten Kröller-Müller Museum

Nu te bezoeken

Door de bomen het bos


Door de bomen het bos is een veelzijdige tentoonstelling, waarbij je geprikkeld wordt en met frisse gedachtes en ideeën weer naar huis gaat.

Wandeling “Door de bomen de Beeldentuin”


Makerscollectief Circus Andersom heeft een multidimensionale wandeling uitgezet door de beeldentuin van het Kröller Müller Museum. Lijkt het jou leuk om mee te wandelen? Haal dan snel een ticket!