Varen in een luchtballon

De lucht in met een #ballonvaart

Van Oordt Adventures Reportage door
Foto 1. De luchtballon stijgt op. Fotograaf: Soyza. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

archief oud artikel 7 juli 2011 Toerisme Hoe is het om te varen in een luchtballon? De fantasie wordt al vanaf de kinderjaren geprikkeld door de stoere Pippi Langkous. Frank en vrij vliegt Pippi rond in haar luchtballon, een lange neus makend naar de bezorgde volwassene. Hoewel de luchtballonnen van tegenwoordig er iets anders uitzien en er gebrevetteerde piloten aan het roer staan, vaart DagjeWeg.NL dapper de zon tegemoet. Op naar het avontuur, op naar het Pippi Langkous-gevoel!

DagjeWeg.NL vaart mee met Oordt Adventures. De eigenaar, piloot Egbert van Oordt, heeft al vele jaren vliegervaring. De ballon wordt uitgespreid over het grasveld, de mand en brander worden klaargezet. Na een korte briefing verzoekt Egbert de dames om vast in de mand te gaan zitten: "Anders waait de boel weg." Een grote ventilator vult de ballon langzaam maar zeker met koude lucht. De brander warmt de lucht op, waardoor de ballon overeind komt te staan. Dan is het moment aangebroken: langzaam stijgt de ballon op. Wanneer de ballon eenmaal een paar meter boven de grond is, wordt hij langzaam meegevoerd op de wind.

Hoogtevrees is bij deze vaart geen probleem. Verken daarom het luchtruim in een luchtballon! Kijk voor ballonvaarten bij u in de buurt.

De lucht in

De hoogte van zeshonderd meter is binnen enkele minuten bereikt. De mand voelt als vaste grond onder de voeten zodat niemand last heeft van hoogtevrees. Iedereen geniet van het fenomenale uitzicht. De natuur strekt zich uit. Huizen, auto's en parken lijken één grote speeltuin. Het is windstil. Contouren van nabij gelegen steden worden zichtbaar. Heel in de verte steekt de vuurtoren van Urk zich af tegen het glinsterende zonlicht. De heersende stilte wordt af en toe doorbroken door de gasbrander of een verwonderde 'aah'-roep.

De vaart gaat richting Heino. Het uurtje in de luchtballon vliegt - of vaart - voorbij. De gasbrander brult nog één keer en de aarde toont haar onvriendelijke kant: met een klap komt de mand op de grond terecht. Een stuiterbal-effect met een lange remweg volgt. De ballon wordt opgetild, om enkele meters verder weer op de grond te knallen. "Een sportieve landing", lacht Egbert.

Dopen

Het opruimen van de luchtballon gaat rap en al snel is er van de hele luchtballon niets meer te zien. Alleen de mand staat mistroostig op het karretje te wachten voor vertrek. De groep verenigt zich om de succesvolle landing te vieren met een glas champagne. Geheel in stijl van de ballonvaarderstraditie volgt de doop. Egbert verheft iedere passagier tot adel. Hij plant een stuk gras op het hoofd, steekt het in brand en blust het fikkie met champagne. Een bijzondere afsluiting van een onvergetelijke ervaring.

Is het koud in een luchtballon? Waarom zie ik alleen 's avonds luchtballonnen? Mag een luchtballon overal landen? DagjeWeg.NL beantwoordt vijf vragen over de ballonvaart.
Foto 2. De brander doet zijn werk wel. Foto: Caroline de Vente
Foto 3. Het uitzicht vanuit de lucht is werkelijk schitterend! Foto: Caroline de Vente
Foto 4. Alleen de landing gaat iets minder soepel.. Foto: Caroline de Vente

Laatst gewijzigd: 2023-07-28 10:00:35 · Gepubliceerd: 2011-06-21 14:15:57 - 8761