Werk gevangen kunstenaar bereikt NAi

#AiWeiwei zit sinds 3 april opgesloten in China

Nederlands Architectuurinstituut Nieuws door

archief oud artikel 22 juni 2011 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland In zijn thuisland China heeft de kunstenaar Ai Weiwei het niet gemakkelijk. Sinds 3 april houden de Chinese autoriteiten hem gevangen. Dinsdag wist een stukje van Weiwei te ontsnappen en kwam aan in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi).

Linda Vlassenrood, hoofd presentatie van het NAi, pakte dinsdag vol spanning de bijzondere transportlading uit. In totaal 144 brieven van de Chinese Ai Wei Wei bereikten het Rotterdamse museum ongeschonden. De ingelijste brieven, afkomstig van diverse Chinese overheden, maken deel uit van een installatie. Deze is te zien in de tentoonstelling dwarsdesign - Chinese en Nederlandse ontwerpers met lef. De brieven gaan over het verzoek van Ai Weiwei om informatie over het aantal slachtoffers van de aardbeving in Sichuan in 2008. Door de gevangenneming van Ai Weiwei was het lang spannend of de lading het NAi wel zou bereiken.

Ai Weiwei

Ai Weiwei is een Chinese kunstenaar, activist en filosoof. Ook houdt hij zich bezig met architectuur. Weiwei onderzocht de aardbeving in Sichuan en de veronderstelde corruptie van de Chinese overheid. Zijn inmenging leidde tot zijn arrestatie door de Chinese politie op 3 april 2011. Ai Weiwei zit nog steeds vast.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 2011-06-22 13:36:58 - 105