1

Blijdorp gooit de steur terug

Drie steuren zwemmen in het Oceanium #Blijdorp

Diergaarde Blijdorp Nieuws door

archief oud artikel 23 juni 2011 Natuur Rotterdam, Zuid-Holland Vissen we in de toekomst naar kaviaar in de Nederlandse wateren? Wat Diergaarde Blijdorp en Ark Natuurontwikkeling betreft wel. Zij werken samen om de steur, de producent van kaviaar, terug te brengen in Nederland. Voor nu zwemmen de vissen alleen nog in het Oceanium.

Drie Noord-Amerikaanse steuren zwemmen sinds kort rond in het Oceanium in Diergaarde Blijdorp. Een opvallende verschijning, want de steur is met zijn zes meter de grootste zoetwatervis op aarde. Ook zijn uiterlijk is bijzonder. De introductie van deze bijzondere vis in Blijdorp is het begin van een samenwerking met Ark Natuurontwikkeling. De dierentuin wil de steur bekend maken bij een groter publiek en ook onderwijs geven over de vis. Zo werkt Blijdorp mee aan de herintroductie van de steur in de Nederlandse wateren.

Steur

De steur leeft namelijk al sinds 1952 niet meer in Nederland. Het laatste exemplaar sneuvelde in een bootje op de Waal bij Tiel. De natuurorganisatie Ark wil dat de Noordzee en de Nederlandse rivieren weer een thuis bieden aan de steur. De vis is een beschermde soort, die door de populariteit van zijn eitjes, kaviaar, bedreigd wordt. Maar ook de vervuiling van de rivier dreef de Europese steur naar de afgrond. Nu is de eerste stap terug hopelijk gezet.

Is er een olifantje geboren of krijgt een dierentuin een bijzondere gast? DagjeWeg.NL volgt al het nieuws uit de dierentuin op de voet.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 23 juni 2011 - 282