1

Kunstenaars marcheren voor beschaving

#MarsderBeschaving start op Oerol

Dossier 'Geefwet' Nieuws door

archief oud artikel 24 juni 2011 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Kunstenaars en kunstliefhebbers verenigen zich dit weekend in een protest tegen de cultuurbezuinigingen. In een Mars der Beschaving trekken ze zondagnacht van Rotterdam naar Den Haag. Vandaag begint de demonstratie al op Oerol.

"Het is tijd om samen een grens te trekken", zo schrijft de organisatie van de Mars der Beschaving. Met een massale nachtelijke tocht van Rotterdam naar Den Haag willen kunstenaars en kunstliefhebbers aandacht van het kabinet. "Wij vinden dit kabinet minachting heeft voor de toekomst. Winstbejag op korte termijn brengt uiteindelijk grote schade teweeg, niet alleen aan de kunst, maar ook aan zorg, onderwijs en milieu", is de duidelijke mening.

Oerol

Vrijdagochtend begint het protest op Terschelling. Het publiek van Oerol verzamelt zich samen met muzikanten en makers op het Groene Strand. Hier vormen ze een kruis en de tekst 'Mars der Beschaving'. Vanuit de lucht worden er foto's gemaakt: het startsein van de landelijke actie. De deelnemers duiken daarna in zee, een duik naar Den Haag.

Mars der Beschaving

Vanuit Rotterdam vertrekken de demonstranten op zondag 26 juni om 20:00 uur. Rond 03:00 uur komt de stoet in Den Haag aan. 's Middags om 13:00 uur volgt een demonstratie op het Haagse Malieveld. Verschillende kunstenaars meldden zich al aan voor de Mars der Beschaving. Onder anderen Pierre Audi, Joost Conijn, Freek Bartels en Halina Reijn lopen mee.

Lees alles over de cultuurbezuinigingen van het kabinet in het dossier 'Geefwet'.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 24 juni 2011 - 362