Hoop gloort voor Fries Tryater

Kamer wil Fries theatergezelschap #Tryater redden

Dossier 'Geefwet' Nieuws door

archief oud artikel 24 juni 2011 Cultuur Tryater, het enige Friestalige theatergezelschap, is in gevaar door de cultuurbezuinigingen. Het gezelschap dreigt de structurele subsidie te verliezen. Gelukkig springen de Tweede Kamerfracties van VVD en CDA op de bres.

Vandaag schrijft NRC Handelsblad dat CDA en VVD maandag een motie in zullen dienen. Hiermee protesteren de Tweede Kamerfracties tegen de plannen om de structurele subsidie van het Tryater stop te zetten. Ook de PvdA stemt waarschijnlijk in met de motie. En daarmee is het Friese Tryater zo goed als gered.

Redding

Volgens de plannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) krijgt het Tryater geen structurele subsidie meer. Nu is de overheidsbijdrage nog 1,5 miljoen euro per jaar. Zijlstra is van mening dat de provincie zelf meer bij moet dragen aan het Tryater. Maar het theatergezelschap is er nu in geslaagd om Kamerleden voor hun karretje te spannen. Ook andere instelling proberen dit, tot nu toe zonder succes.

Opera Zuid

Zo strijdt ook Opera Zuid voor bestaansrecht. Artistiek leider Miranda van Kralingen probeerde al voet aan de grond te krijgen bij Kamerleden. Opera Zuid krijgt straks ook geen structurele subsidie. Voordeel van het Friese Tryater is de Friese taal, de tweede rijkstaal. De overheid is verplicht om deze taal in stand te houden.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 24 juni 2011 - 173