1

Iris van Herpen in het zonnetje

Experimentele mode in #centraalmuseum

Centraal Museum Utrecht Nieuws door

archief oud artikel 28 juni 2011 Cultuur Utrecht, Utrecht Hoewel meestal haar ontwerpen in de spotlights staan, zet het Centraal Museum in Utrecht ontwerpster Iris van Herpen zelf in het zonnetje.

Modeontwerpster Iris van Herpen staat bekend om haar experimentele ontwerpen. Ze is altijd op zoek naar nieuwe technieken en materialen. Van Herpen werkt bijvoorbeeld met metaal en kunststof, en dat is voor een modeontwerpster erg bijzonder. Redenen genoeg dus voor het Centraal Museum om de ontwerpster eens in het zonnetje te zetten met de tentoonstelling Het Nieuwe Ambacht. Het is een heel persoonlijke tentoonstelling geworden. "Het is voor mij een droom om met kunstenaars te werken die mij inspireren. Samen met anderen mode weer terug te brengen naar een waardevol product door op zoek te gaan naar nieuwe vormen, materialen en technieken", vertelt Van Herpen.

Inspiratie

In de tentoonstelling zijn 25 ontwerpen van Van Herpen te zien. Niet alleen haute couture, maar ook spectaculaire kostuums voor dansvoorstellingen hebben een plekje gekregen in het museum. Door middel van de moderne kledingstukken kijk je met een knipoog naar kunst van vroeger. Er is bijvoorbeeld een avant-gardistische, 3D-geprinte jurk van Van Herpen te zien, naast bijzondere edelsmeedkunst uit de zeventiende eeuw. Ook is er werk te zien van andere kunstenaars die Van Herpen inspireren of met wie zij heeft samengewerkt.

De tentoonstelling is te zien vanaf 29 juni 2011 tot en met 9 oktober 2011.

"Het is voor mij een droom om met kunstenaars te werken die mij inspireren"
In het Centraal Museum lieten nog meer modeontwerpers hun kunstjes zien. Lees: Alexander van Slobbe opent zijn brein.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 28 juni 2011 - 280