1

Rembrandt versiert Koninklijk Paleis

Projectie grootste schilderij van #Rembrandt

Dagje uit in Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 1 juli 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De paleisbogen van het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam krijgen vandaag een bijzondere versiering. Het grootste schilderij ooit door Rembrandt gemaakt, is te zien als projectie.

Prinses Margriet opende donderdag de traditionele zomerexpositie in het Koninklijk Paleis op de Dam. De tentoonstelling Opstand als opdracht zet de schilderijen in de galerijen in de spotlights. De Amsterdamse burgemeesters gaven diverse schilders de opdracht om een doek te maken over de Bataafse opstand. Deze werken kregen een plekje in het paleis, welke toen nog dienst deed als stadhuis.

Rembrandt

Het nu geprojecteerde werk van Rembrandt, Nachtelijke samenzwering van Claudius Civilis in het Schakerbos, is enorm. Met 5,5 meter bij 5,5 meter is het werk groter dan de Nachtwacht. Rembrandt wilde op kosten van het Amsterdamse stadsbestuur het werk aanpassen, maar dat werd geweigerd. Uiteindelijk moest hij het werk in twee delen in zijn eigen atelier opslaan.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 1 juli 2011 - 160