Duik in de prullenbak van Villa Zebra

Villa Zebra |  
Reportage door

In #VillaZebra wordt afval kunst

8 juli 2011 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Kijk eens goed in je prullenbak. Het lijkt misschien een grote berg rotzooi die je ziet, maar kunstenaars en architecten kunnen prachtige dingen maken van een lege fles shampoo of een wc-rol. In de tentoonstelling Bouwwereld in Villa Zebra ga je aan de slag met afval. Wie maakt het mooiste kunstwerk?

Na één dagje Villa Zebra ben je al meteen een kunstenaar

Aan de slag met afval? Dat klinkt nog niet erg uitdagend. Zou je daar echt wat moois van kunnen maken? Een architect van 2012 Architecten vertelt in een introductiefilmpje wat hij allemaal maakt van spullen die normaal weggegooid zouden worden. "Ik zag een keer wieken liggen van een windmolen. Ze waren kapot, want er zat een grote barst in. Ik heb gevraagd of ik ze mocht gebruiken en uiteindelijk heb ik er een mooie speeltuin van gemaakt!". Dit filmpje is het startsein voor een creatief dagje in de bouw.

De tentoonstelling Bouwwereld in Villa Zebra bestaat uit zes platforms met verschillende materialen. Jonge kinderen gaan aan de slag met knuffels, boeken en tapijttegels. Oudere kinderen gaan de uitdaging aan met cd-doosjes, elektriciteitsdraad en kartonnen kokers. Bij elk platform hangen foto's die laten zien wat kunstenaars en architecten van het materiaal hebben gemaakt. Zo krijgen kinderen al een klein zetje in de goede richting. Onder de foto's hangen bouwopdrachten, die je uit moet voeren. Bijvoorbeeld het maken van een boekenstad, door het vouwen van bladzijdes in mooie figuren. Op het platform staan al heel veel gevouwen boeken, die daardoor niet eens meer op boeken lijken, maar een echt kunstwerk zijn geworden.

Teddybears for help

Een grote berg knuffels is leuk om tussen te springen, maar je kunt er ook mooie dingen van maken. Aan het plafond hangt bijvoorbeeld een blauwgestreept beertje die op een schommel zit van knuffelrupsen en een krokodil. "De meeste kunstwerken die kinderen maken, blijven in de tentoonstelling", vertelt Myrthe van Villa Zebra. "Maar bij de knuffelhoek willen we nog wel eens wat uit elkaar halen. Want niet alles ziet er even spectaculair uit." De afgeschreven knuffelberen komen van Teddybears for Help. "Ze zouden eigenlijk naar Afrika gaan, maar daarvoor waren ze te groot", vertelt Jos den Daas van Villa Zebra. "Bij Villa Zebra kunnen we ze goed gebruiken. Na deze tentoonstelling worden de knuffels gebuikt als isolatiemateriaal."

Rotterdampas

Bij het platform met tapijttegels is een moeder met haar twee kinderen druk aan de slag. "We hebben een Rotterdampas, dus we kunnen hier gratis naar binnen", vertelt ze. "Mijn dochter komt hier eigenlijk elke week, nu ben ik eindelijk ook een keertje mee. Ze vindt het hier geweldig en vindt het heerlijk om lekker bezig te zijn. Mijn zoontje van drie jaar vindt het beneden leuker, daar kan die lekker spelen en tekenen." Beneden kun je naast tekenen en spelen ook aan de slag met de workshop Hangend Huis. Deze workshop hoort bij de tentoonstelling Bouwwereld. "Alle delen van het huis dat je maakt, hangen aan een touwtje", vertelt Jos. “Maar waar komt het toilet? En hoe verbind je dat dan weer aan de slaapkamer? Dat is de uitdaging!".

De tentoonstelling Bouwwereld is een interactieve tentoonstelling waar kinderen echt de handen uit de mouwen mogen steken. Maar het is ook bedoeld om kinderen en ouders samen over kunst te laten praten. Vragen als 'wat vind jij het mooiste kunstwerk en waarom?' helpen daarbij. Als je deur van Villa Zebra weer uitstapt, kijk je vast heel anders naar de inhoud van je prullenbak. "Als je een idee hebt voor een kunstwerk van jouw eigen troep, dan mag je gewoon nog een keer terugkomen", zegt Myrthe.

Bezoekersinformatie

Bouwwereld
Villa Zebra
1 juli 2011 tot en met 27 november 2011

Toegangsprijs: 6,50 euro, inclusief workshop
Foto 1. Villa Zebra aan het Rotterdamse water! Foto: Paul van der Blom.
Foto 2. Wat maak jij van cd-hoesjes? Foto: Paul van der Blom.
Foto 3. Dit kun je maken met driehoeken. Foto: Sifra Kriek.
Knuffels en tiewraps. Foto: Paul van der Blom.
Lekker bezig met tapijttegels. Foto: Paul van der Blom.
Kartonnen kokers zijn geen afval. Foto: Paul van der Blom.

Laatst gewijzigd: 2011-11-11 12:20:19 · Gepubliceerd: 2011-07-07 09:58:34 - 1303