1

Baantjes trekken in de Amsterdamse grachten

Waterkwaliteit in de #grachten van Amsterdam verbeterd

Dagje uit in Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 7 juli 2011 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Een duikje wagen in de Amsterdamse grachten? Over enkele jaren is dat misschien de normaalste zaak van de wereld. Het water in de grachten wordt namelijk steeds schoner.

Vroeger vormden de Amsterdamse grachten een open riool. En nog steeds is het water, dat door de hoofdstad stroomt, niet bepaald fris. Maar de laatste jaren is de kwaliteit van het water flink verbeterd. Waterbeheer Waternet houdt dit sinds kort in de gaten. Een meetboot vaart deze zomer door de grachten van Amsterdam om te kijken hoe schoon het water is. Nu al kan Waternet zeggen dat de kwaliteit zoveel verbeterd is ze het water 's nachts niet meer hoeven te spoelen. Dit gebeurde regelmatig met vers IJmeerwater om de grachten een beetje fris te houden.

Zwemmen in de grachten

Alle grachtenpanden in Amsterdam dumpen hun vuil niet langer in de grachten, maar zijn aangesloten op de riolering. Ook een groot deel van woonboten loost niet meer in het water. Binnenkort geldt dit voor alle woonschuiten. Waternet wil uiteindelijk dat het water in de grachten geschikt is voor zwemmers. Maarten Ouboter van Waternet vertelt aan NOS: "Ik denk dat het in een stad als Amsterdam heel mooi is als het water door iedereen kan worden beleefd, dat het prettig is om naar te kijken en dat het gezond is voor mensen en dier."

"Ik denk dat het heel mooi is als het water door iedereen kan worden beleefd"

Laatst gewijzigd: 2016-07-27 09:55:29 · Gepubliceerd: 7 juli 2011 - 322