Bonte verzameling in het Valkhof

Kijk op deze site voor een overzicht van alle tentoonstellingen in Museum het Valkhof. Redactioneel door

archief oud artikel 9 mei 2005 Nijmegen, Gelderland Van 21 mei tot en met 7 augustus is in Museum Het Valkhof in Nijmegen de tentoonstelling 'Moderne Favorieten' ondergebracht. In deze tentoonstelling presenteert het museum deze zomer wat er in de afgelopen 50 jaar is verzameld: ruim 250 schilderijen, collages, werken op papier en beeldhouwwerken van Nederlandse, Duitse, Belgische en Franse origine. Ook recente aanwinsten - niet eerder voor publiek te zien - maken deel uit van de presentatie. De werken zijn te zien in vijf grote zalen en het Prentenkabinet.

In Museum Het Valkhof zijn 250 schilderijen, collages, foto's, werken op papier en beeldhouwwerken van Nederlandse kunstenaars en van kunstenaars uit Duitsland, België en Frankrijk bij elkaar gebracht. Een hoogtepunt in de verzameling is de Nederlandse pop art met de focus op de consumptiecultuur van de jaren zestig en de doorwerking van deze kunststroming naar de huidige moderne beeldcultuur. Een sleutelwerk van Woody van Amen toont Goldfinger, de meester-crimineel uit de gelijknamige James Bond-film (1964) die nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Een ander sterk punt binnen de collectie is ontwikkeling van de schilderkunst. Er is een overzicht te zien van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. De afgelopen periode heeft de figuratie weer nadrukkelijk aan terrein gewonnen en deze ontwikkeling is dan ook goed te zien in de collectie. De opleving van de figuratieve kunst is goed te zien in het werk van Frans Franciscus en Rinke Nijburg. De niet eerder getoonde aanwinsten van de afgelopen jaren zijn onder meer van Koen Vermeule, Hjalmar Riemersma en Berend Strik.

Museum Het Valkhof is geopend van dinsdag tot vrijdag van 10 uur tot 17 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen 12 uur tot 17 uur, vrijdag 22 juli gesloten in verband met intocht Vierdaagse.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 mei 2005 - 1510