Strijdlied klinkt voor Nederlandse orkesten

Buitenlandse orkesten steken collega's hart onder de riem #cultuur

Dossier 'Geefwet' Nieuws door

archief oud artikel 11 juli 2011 Cultuur Niet alleen de Nederlandse orkesten, maar ook die in het buitenland, maken zich zorgen om de cultuurbezuinigingen van het kabinet. Om hun Nederlandse collega's een hart onder de riem te steken doen bijna twintig orkesten mee aan een protestactie.

Gijs Kramers, artistiek leider van het Riciotti ensemble, is de initiatiefnemer van de actie. Hij riep Nederlandse artiesten in buitenlandse orkesten op om hun stem te laten horen tegen de bezuinigingen. Zijn eigen orkest, het Philharmonia Orchestra uit Londen, gaf de aftrap. Zij plaatsten een filmpje op internet, waarin ze een deel van de filmmuziek van Soldaat van Oranje ten gehore brengen.

De beroemde dirigent Esa-Pekka Salonen laat in de video zijn ongerustheid over de cultuurbezuinigingen merken. Hij zegt: "Het is heel gemakkelijk om te vernielen, wat heel moeilijk is om weer op te bouwen. Ik hoop dat de Nederlandse overheid geen historische fout maakt."

Soldaat van Oranje

Inmiddels volgden achttien orkesten het voorbeeld van het Philharmonia Orchestra. Ook zij plaatsen een video met een deel van de filmmuziek uit Soldaat van Oranje. Bekijk alle video's van Soldier of Orange.

"Ik hoop dat de Nederlandse overheid geen historische fout maakt"
DagjeWeg.NL volgt de bezuinigingen op kunst en cultuur op de voet. Lees meer over de laatste protestactie: de Mars der Beschaving:

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 11 juli 2011 - 122