1

Hercules terug naar Joodse eigenaren

Rijksmuseum moet kunstwerk terug geven aan joodse eigenaren

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 20 juli 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De oorspronkelijke Joodse eigenaren krijgen het kunstwerk Hercules terug. Het bronzen beeld is nu in het bezit van het Rijksmuseum.

Het Rijksmuseum moet het bronzen beeld Hercules terug geven aan de oorspronkelijke Joodse eigenaren. Dit adviseerde Restitutiecommissie na onderzoek. Staatssecretaris Halbe Zijlstra neemt dit advies over. Het beeld hoorde bij de collectie van het Duits-Joodse verzamelaarsechtpaar Oppenheimer. De nazi's ontmantelden hun bedrijf en verhandelden het bezit. Hercules kwam uiteindelijk in het bezit van het Rijksmuseum, waar het sinds een schenking in 1938 tot de collectie behoorde.

Museum Catharijneconvent

Het Rijksmuseum is niet de enige die een kunstwerk in moet leveren. Ook het Museum Catharijneconvent ziet een sculptuur uit de collectie verdwijnen. Het gaat om een vijftiende-eeuwse houten sculptuur met de naam Pietà. Ook dit beeld behoorde tot de collectie van een Joodse verzamelaar. Via Hermann Göring kwam het beeld uiteindelijk in de rijkscollectie terecht.

Lees voor meer informatie Roofkunst mag niet rusten.

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 20 juli 2011 - 71