Zure melk, oud brood en beschimmelde kaas

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Eerste editie #OverDatumEetclub groot succes

20 juli 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Een derde van het voedsel dat jaarlijks geproduceerd wordt, gooien we weg. Zonde, vindt culturele instelling Mediamatic. Vanuit deze ergernis begonnen zij Over Datum Eetclub. Elke dinsdagavond bereiden verschillende koks gerechten met uitsluitend producten waarvan de houdbaarheidsdatum al verstreken is. Gisteren vond het eerste etentje plaats.

Kokkin Tinda van Smoorenburg mocht dinsdagavond het spits afbijten. Zij maakte met behulp van door de gasten meegebracht voedsel de lekkerste gerechten. Het menu bestond onder andere uit een broodsoep, curry met gewokte groente en fruitsalade met chocolasaus als toetje. En dat allemaal met ingrediënten waarvan de houdbaarheidsdatum al verstreken was!
Mediamatic noemde de aftrap van de eetclub een groot succes. "Het zat helemaal vol. In eerste instantie gingen we ervan uit dat we plaats hadden voor zo'n veertig man. Uiteindelijk waren er rond de vijftig gasten," aldus Karolien Buurman van Mediamatic. "Dat was in het begin een beetje passen en meten, maar uiteindelijk was het een groot succes en waren de bezoekers erg enthousiast!"

1,3 miljard ton

Jaarlijks gooien Nederlanders bij elkaar 1,3 miljard ton aan voedsel in de kliko. Dit kost een gemiddeld Nederlands huishouden tussen de 270 en de 400 euro per jaar. "In Nederland gooien we op dit moment per persoon gemiddeld 100 kilo voedsel per jaar weg. Dat is een gedachte die moeilijk te verkroppen is, als je weet dat in Afrika een grote hongersnood aan de gang is," vindt Willem Velthoven, de directeur van Mediamatic.

Houdbaarheidsdatum

Volgens de eetclub wordt voor veel producten de houdbaarheidsdatum erg ruim gesteld. Zo dekken fabrikanten zich in tegen klachten en kwaliteitsverlies. In de meeste gevallen is voedsel dat over de datum is dus prima te eten!

Van 19 juli tot 23 augustus kun je elke dinsdagavond gratis aanschuiven bij Over Datum Eetclub , aan de Amsterdamse Vijzelgracht. Althans, mits je eerst je koelkast induikt en een product meeneemt waarvan de houdbaarheidsdatum al verstreken is én je niet te beroerd bent om mee te koken. Vanaf 17:30 uur zijn de deuren van de eetclub geopend en om 18:00 uur begint het eetfestijn. Reserveren kan door op de 'I like it' button te klikken op de website .

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-07-25 10:25:41 · Gepubliceerd: 2011-07-20 15:20:09 - 1039