Romantisch eiland zoekt eigenaar

Stelling van Amsterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Staatsbosbeheer zoekt een commerciële uitbater #vuurtoreneiland

27 juli 2011 Geschiedenis Durgerdam, Noord-Holland Vuurtoreneiland, een klein eiland voor de kust van het Noord-Hollandse Durgerdam, wacht op een helpende hand. De huidige beheerder Staatsbosbeheer zoekt een commerciële uitbater om het werelderfgoed uit het slop te trekken en open te stellen voor publiek.

"..een exclusieve monumentale locatie in een uniek stukje Waterland"

Eén van de 45 forten van de Stelling van Amsterdam staat op een klein vergeten eilandje: Vuurtoreneiland. In tegenstelling tot het eiland Pampus is dit stukje werelderfgoed niet toegankelijk voor publiek. Behalve het fort staat er op een eiland een vuurtoren en een aantal militaire gebouwen. Door weer en wind gaat de staat van deze gebouwen steeds verder achteruit. Om dit erfgoed te redden zoekt Staatsbosbeheer, de huidige beheerder, een commerciële partner om het eiland aan te pakken en open te stellen voor publiek.

Vuurtoreneiland

Staatsbosbeheer schetst in een advertentie een idyllisch beeld van de locatie. "Een toekomstige exploitant krijgt de beschikking over een exclusieve monumentale locatie in een uniek stukje Waterland. Met vrij uitzicht op de bootjes en schepen in het IJmeer, op het havenstadje Durgerdam met haar houten huizen en op de drukte van de hoofdstad."

Behoud van omgeving

Waar de toekomstige uitbater van Vuurtoreneiland rekening mee moet houden is de monumentenstatus. Dit betekent dat niet alles kan en mag. Zo mogen de skyline van het eiland en de rust van de omgeving niet worden aangetast. Staatsbosbeheer houdt zich bezig met het natuurbeheer en laat het onderhouden en exploiteren van gebouwen graag aan een ander over. Begin 2012 selecteert Staatsbosbeheer de geschikte ondernemer voor de klus.

Sinds 1996 is De Stelling van Amsterdam, na Schokland, als tweede toegevoegd aan de lijst van werelderfgoederen. De Stelling van Amsterdam is een verdedigingskring rond de hoofdstad Amsterdam welke tussen 1880 en 1920 door het Departement van Oorlog is gebouwd.

Lees meer over de Stelling van Amsterdam.

Laatst gewijzigd: 2011-07-27 11:38:29 · Gepubliceerd: 2011-07-27 11:16:01 - 386