Amsterdam Museum koopt kunstzinnige sloopauto's

Waardig afscheid voor roestige voertuigen #kunst

Amsterdam Museum Nieuws door

archief oud artikel 27 juli 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het Amsterdam Museum heeft twee werken gekocht van de opvallende kunstenares Sophie Walraven. De schilderijen hebben als ondergrond verschillende autowrakken die klaar zijn voor de sloop. Het museum moet de stalen werken nog wel even uit de voertuigen zagen, voor ze in de collectie passen.

Een van de beschilderde auto's laat een abstracte plattegrond van Amsterdam zien. Dit werk past perfect bij een serie geschilderde stadsplattegronden van 1538 tot nu die het museum in de collectie heeft. Ook vindt het museum dat; "het project aan de vergankelijkheid van kunst raakt."

Autowrak als kunstobject

De twee ongewone schilderingen van het Amsterdam Museum zijn niet de enige autowrakken die een echte Walravenhandtekening dragen. Enkele maanden geleden heeft de tekenaar de openluchtgalerie 'Art at the Scrapyard' georganiseerd bij een autosloperij in Amsterdam. Met autolak en een flinke voorraad verfkwasten werden 25 auto's van een nieuw uiterlijk voorzien. "Toen ik op een dag mijn auto beschilderde met een grote, stoere vogel, dacht ik: Ik ga hier zo hard over mijn eigen grens heen. Ik wilde meteen elke auto uit de buurt schilderen, maar dat mocht natuurlijk niet. Toen kwam ik op het idee van de autosloop," zegt Walraven tegen krant De Echo.

Eervolle sloop

Met haar werk wil ze de afgedankte voertuigen een laatste eer bewijzen. Bezoekers van autosloperij De Amstel in Amsterdam kunnen de kunstwerken kopen voor 50,00 plus 0,05 per uitgezaagde vierkante centimeter. De overgebleven werken worden alsnog gesloopt. Volgens het Amsterdam Museum neemt niet elke eigenaar even gemakkelijk afscheid van zijn stalen viervoeter. Enkele mensen laten zelfs een traantje op de autosloperij. Tot hun grote troost krijgen twee auto's nu eeuwige roem in het museum.

"Ik wil elke auto uit de buurt beschilderen, maar dat mag natuurlijk niet"

Laatst gewijzigd: 2011-07-28 16:27:28 · Gepubliceerd: 27 juli 2011 - 289