1

15 musea luiden de noodklok over hun bestaan

Musea zien doek vallen door bezuinigingen #musea

Musea Nieuws door

archief oud artikel 4 augustus 2011 Cultuur We raken een deel van ons nationaal erfgoed kwijt. Dat vreest de Nederlandse Museumvereniging. Vijftien musea vrezen voor hun bestaan en hebben zich aangemeld bij het Meldpunt Bezuinigingen. Door de culturele bezuinigingen zien zij zich gedwongen om te sluiten.

Het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam denkt dat sluiting onvermijdelijk is. Ook voor het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg valt het doek. Vanaf 2015 daalt hun budget met veertig procent. Museum Boerhaave in Leiden doet er alles aan om extra inkomsten te krijgen. Met acties en campagnes probeert het museum de beoogde zeven ton voor het komende half jaar binnen te krijgen. Lukt het niet, dan is ook hun bestaan onzeker. Stadsmuseum Harderwijk ontslaat al haar medewerkers. Het museum neemt vrijwilligers in dienst.

Stadsmuseum Harderwijk moet al haar medewerkers ontslaan

Meldpunt

Wil een museum vanaf nu in aanmerking komen voor overheidsgeld, dan moet het museum 17,5 procent aan eigen inkomsten verworven hebben over 2010 en 2011. Deze nieuwe regel van Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur stuitte op veel verzet. Zonder succes. De Nederlandse Museumvereniging opende afgelopen maand het openbare Meldpunt Bezuinigingen op internet. De website informeert musea over de bezuinigingen. Ook ondersteunt ze hen in de strijd tegen de bezuinigingen.

Laatst gewijzigd: 2011-08-04 17:17:55 · Gepubliceerd: 4 augustus 2011 - 388

Activiteiten Nationaal Onderwijsmuseum

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Aahhh..!


Kom in deze familietentoonstelling op verrassende, persoonlijke en interactieve manier van alles te weten over het lichaam, seksualiteit, gender en consent. Bepaal zelf wat je ontdekt én wat niet.