Duitse windmolens slecht voor Wadden

Nieuws over windmolens |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Ruzie over #windmolenpark bij Schiermonnikoog

11 augustus 2011 Natuur Schiermonnikoog, Friesland Duitsland en Nederland liggen al een tijdje in de clinch over een windmolenpark bij Schiermonnikoog. Ten eerste vindt Nederland dat de geplande bouwplaats Nederlands grondgebied is. Ten tweede is het windmolenpark slecht voor de flora en fauna van de Wadden.

"Flora en fauna kunnen bedreigd worden, er zal veel lawaai bij het bouwen zijn"

Een dagje Schiermonnikoog is binnenkort niet meer wat het geweest is. Tenminste als het aan de Duitsers ligt. Zij willen in de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog, een groot windmolenpark bouwen. Nederland ziet grote bezwaren. Volgens Nederland is de geplande bouwplek Nederlands grondgebied. Duitsland zou daarom ook in Nederland een vergunning aan moeten vragen voor het bouwen.

Flora en fauna

De Waddenvereniging is ook niet blij met de aanleg van het windmolenpark. "De aanleg kan zeer nadelig zijn", zegt Auke Wouda van de Waddenvereniging tegen De Telegraaf. "Flora en fauna kunnen bedreigd worden, er zal veel lawaai bij het bouwen zijn en beschermde diersoorten als de bruinvis moeten uitwijken. Daarnaast willen we dat er twaalf mijl uit de kust vrij zicht is."

In Egmond aan Zee is al een windmolenpark. Kennisinstituut IMARES onderzocht de gevolgen van het park voor de dieren en concludeerde dat het helemaal zo slecht nog niet gaat met de flora en fauna daar. Het park leidt juist tot een toename van de biodiversiteit. Bodemdieren als mosselen en krabben vinden in het windmolenpark een compleet nieuw leefgebied en ook vissen en zeezoogdieren mijden het park niet.

Vergunning

Het park moet honderdduizend huishoudens van stroom gaan voorzien. De bouw zou eigenlijk volgend jaar beginnen. Maar dat is inmiddels uitgesteld tot 2013. Het wachten is nog steeds op een vergunning.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-08-11 09:15:23 · Gepubliceerd: 2011-08-11 09:12:00 - 220