Onverwacht beschuit met muisjes

Vicuña krijgt onverwachte nakomeling in Dierenpark Wissel #dierennieuws

Dierentuinen Nieuws door

archief oud artikel 11 augustus 2011 Opmerkelijk Epe, Gelderland Bezoekers van Dierenpark Wissel in Epe keken zondag hun ogen uit. Voor hun ogen werd er namelijk een vicuña geboren. De geboorte was niet alleen voor de bezoekers een verassing. Doordat de kersverse moeder alleenstaand is, rekende haar verzorgers er niet op dat het dier zwanger was.

"Vicuña's hebben heel veel wol, dus we hadden ook helemaal niet door dat ze dikker was", vertelt dierenverzorger Koen Peters aan De Telegraaf. "Maar zondagmiddag kwamen er ineens bezoekers bij ons om te vragen of we wel wisten dat ze aan het bevallen was, omdat er twee pootjes onder haar staart uitstaken."

"Vicuña's hebben veel wol, dus we hadden ook niet door dat ze dikker was"

Moeder vicuña verblijft pas sinds afgelopen voorjaar in Dierenpark Wissel. Daarvoor woonde zij in Zooparc Overloon, waar ze haar woning deelde met een hengst. Aangezien vicuña's elf maanden zwanger zijn is de moeder op haar eerdere verblijfplaats bevrucht.

Vicuña's leven in het wild in Zuid-Amerika. De diersoort was in 1825 de eerste beschermde diersoort van dat continent. Er wordt veel op vicuña's gejaagd, vanwege hun zeer fijne en kostbare wol. In een groot aantal reservaten en dierenparken gaat het inmiddels goed met de vicuña's, maar in het wild heeft het dier het nog altijd moeilijk.

Zin in een dagje dierentuin? Bekijk ons overzichtvan alle dierentuinen.

Laatst gewijzigd: 2011-08-11 11:19:42 · Gepubliceerd: 11 augustus 2011 - 235