Oud weerzien in Kampen

Stedelijk Museum #Kampen leent werk van Hendrick Avercamp

Stedelijk Museum Kampen Nieuws door

archief oud artikel 18 augustus 2011 Cultuur Kampen, Overijssel Het Stedelijk Museum Kampen presenteert donderdag 1 september een bijzonder bruikleen. Een schilderij van de beroemde schilder Hendrick Avercamp (1585-1634) keert terug naar de plaats van oorsprong.

Het is voor het eerst in 400 jaar dat het werk van de Kamper schilder Hendrick Avercamp langdurig te zien is in Kampen. Het Stedelijk Museum Kampen leent het schilderij van het Rijksmuseum. Om welk werk het precies gaat, is nog niet bekend. Hendrick Avercamp is één van de beroemdste schilders van ijsgezichten uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Hij werd geboren in Amsterdam; maar bracht een groot deel van zijn leven door in hanzestad Kampen, waar hij zijn inspiratie vandaan haalde. Hendrick Avercamp wordt ook wel de 'Stomme van Kampen' genoemd, omdat hij vermoedelijk doof was.

Grapje

Avercamp schilderde met bijzonder veel detail ijsgezichten. Over het algemeen bevatten zijn schilderijen een grappige noot: een door het ijs gezakt figuur, een plassend meneertje of een gevallen vrouw. De schilderijen verbeelden dan misschien fictieve landschappen; in vele werken zijn onmiskenbare elementen te zien, die terug te vinden zijn in de omgeving van of in de stad Kampen.

Bezoek Avercamps schilderij op de plaats van oorsprong en bekijk direct de karakteristieke hanzestad Kampen.

Laatst gewijzigd: 2011-08-18 16:07:06 · Gepubliceerd: 2011-08-18 15:17:17 - 305