1

Rijksmuseum Amsterdam wil fietsers weren

Stadsdeel Zuid ziet geen heil in plan #Rijksmuseum

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 19 augustus 2011 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland "De passage is te mooi om dienst te doen als fietspad." Dat vindt Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Volgens hem veroorzaken fietsers gevaarlijke situaties voor bezoekers van het museum. Ook het groeiende aantal scooters en brommers zorgen voor overlast.

Onder het Rijksmuseum van Amsterdam loopt een tunnel die sinds jaar en dag dienst doet als verkeersdoorgang voor fietsers, brommers en scooters. De tunnel verbindt het centrum van Amsterdam met het zuiden. Nu het Rijksmuseum bijna klaar is met de restauratie, wil de museumdirecteur dat de tunnel plaats maakt voor culturele evenementen. Met jaarlijks vijf miljoen bezoekers vindt hij het niet veilig, zo meldt Pijbes tegenover het Parool.

"De passage is te mooi om dienst te doen als fietspad"

Veilige fietsroute

Stadsdeel Zuid van Amsterdam, de Fietsersbond en bezorgde buurtbewoners zijn tegen de sluiting van de fietstunnel. Zo wil het stadsdeel wel in gesprek over eventuele overlast van brommers en scooters, maar een gehele sluiting van de tunnel is taboe. Een woordvoerster van de Fietsersbond vertelt: "Bij sluiting van de fietstunnel moet er een andere veilige route zijn voor fietsers vanuit het centrum. De huidige omleidingsroute is dat niet."

Achterhaalde afspraak

Het museum staat momenteel in de steigers vanwege restauratiewerkzaamheden. In het voorjaar van 2013 opent het Rijksmuseum weer haar deuren. De afspraak was dat de onderdoorgang na voltooiing weer opengesteld wordt voor fietsers. Maar museum-directeur Pijbes vindt die afspraak achterhaald.

Op de trappers door Nederland? Bekijk ons overzicht van alle leuke fietsroutes.

Laatst gewijzigd: 2011-08-19 09:26:53 · Gepubliceerd: 19 augustus 2011 - 220