Door btw-verhoging duikelt de kaartverkoop theater

Komend theaterseizoen kampt nu al met teruglopende verkoopcijfers #theater

Theaters Nieuws door

archief oud artikel 23 augustus 2011 Cultuur Het komende theaterseizoen kampt nu al met fors teruglopende verkoopcijfers. Vorig jaar gingen er veertien procent meer kaarten over de toonbank. Ook trekken de dure voorstellingen minder bezoekers. Theaterliefhebbers houden de hand op de portemonnee.

De podia hielden al rekening met een terugloop van de kaartverkoop en het aantal bezoekers. Het aantal voorstellingen en concerten werden teruggebracht met negen procent. Ondanks dat liegen de cijfers er niet om. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakte de cijfers vandaag bekend.

De omzet voor theaters en schouwburgen daalde met achttien procent

Bezuinigingen

De btw op podiumkunsten is vanaf 1 juli verhoogd van zes naar negentien procent. Voor veel theaterliefhebbers reden genoeg om te bezuinigen op een avondje theater. De omzet van theaters en schouwburgen daalde met achttien procent. Podia's bezuinigen zelf op personeel. "De vrees dat de btw-verhoging zou leiden tot vermindering van de kaartverkoop is dus uitgekomen", concludeert de VSCD. De vereniging hoopt dat de regering in 2012 de btw-verhoging als nog terugdraait.

Laatst gewijzigd: 2011-08-23 17:33:15 · Gepubliceerd: 23 augustus 2011 - 778