1

Honderd jaar Fokker-vliegtuigen in Aviodrome

Beroemde Fokker-vliegtuigen gaan weer de lucht in #Fokker

Bezoek Aviodrome Nieuws door

archief oud artikel 1 september 2011 Geschiedenis Lelystad, Flevoland Precies honderd jaar geleden vloog Anthony Fokker met zijn zelfgebouwde vliegtuig een rondje om de Bavokerk in Haarlem. Het Nationaal Luchtvaart Themapark Aviodrome viert deze historische gebeurtenis komend weekend met een speciale Fokker-vliegtuigtentoonstelling en activiteiten voor jong en oud.

Bij het Aviodrome in Lelystad wachten enkele Fokker-vliegtuigen op de bezoekers van komend weekend. De legendarische Fokker Spin komt ook in het rijtje voor. In dit zelfgebouwde vliegtuig maakte Anthony Fokker een eeuw geleden zijn beroemde vlucht om de kerk in Haarlem. Verder is er ook een Fokker C.5 te bewonderen, het enige vooroorlogse Nederlandse militaire toestel dat de Tweede Wereldoorlog doorstaan heeft. In de Fokker S.11 mogen echte waaghalzen een rondvlucht maken. Op verzoek haalt de piloot allerlei stunts uit. Opgeven voor een vlucht in een authentieke Fokker kan op de website van het familieluchtvaartpark.

Vliegtuigjes vouwen

Kinderen kruipen in de huid van Anthony Fokker, die in zijn jonge jaren veel papieren vliegtuigjes knutselde. De jeugdige bezoekers kunnen namelijk zelf vliegtuigjes bouwen met de vliegtuigbouwplaten die het Aviodrome klaarlegt. Deze leuke bezigheid laat zien welke staarten en vleugels het beste bij een vliegtuigromp passen en leert kijken naar gewichtsverdeling, stabiliteit en wendbaarheid. Ook is er een audiotour met bijzondere verhalen en citaten over het leven van de vliegtuigbouwer en zijn werk.

Luchtspektakel

Het 100-jarig jubileum is gisteren feestelijk van start gegaan in Haarlem. Duizenden toeschouwers zagen hoe een formatie van vier Fokker-vliegtuigen door de lucht zoefden. De machines uit de jaren vijftig vlogen net als Anothony Fokker honderd jaar geleden, ook een rondje om de Bavokerk. Naast de vier toestellen deden er nog dertien Fokkers mee aan de show.

Waaghalzen mogen meevliegen in de Fokker S.11 die capriolen in de lucht maakt.
Lees al het nieuws over Nationaal Luchtvaart Themapark Aviodrome in Lelystad.

Laatst gewijzigd: 2011-09-02 16:03:51 · Gepubliceerd: 1 september 2011 - 479