Bewonder unieke Domschat Utrecht: nog 5 dagen!

Publiek kijkt mee met gravende archeologen #schat

Romeinse muur onder Utrechtse Domplein Nieuws door

archief oud artikel 2 september 2011 Geschiedenis Utrecht, Utrecht Archeologen in Utrecht kunnen niet meer slapen van de opwinding. Vijf meter onder het Domplein zijn zij aan het graven en halen de meest unieke vondsten naar boven. Het publiek kijkt vol belangstelling toe hoe ruim duizend jaar oude munten voor het eerst weer zonlicht zien. Na 10 september gaat de opgravingsput weer dicht en het is maar de vraag of deze ooit weer opengaat.

De opgraving onder het Domplein in Utrecht moet kijken of de locatie geschikt is voor een ondergronds bezoekerscentrum. Het Initiatief Domplein 2013 is van plan om geschiedenislagen van Utrechtse bodem zichtbaar te maken voor publiek, want twee jaar geleden werd er onder het plein al een Romeinse muur blootgelegd. De zeventien meter lange muur is het langste deel van een castellummuur in Nederland. De nieuwe schat komt als een verrassing.

Gouden munten

Onderdeel van de historische schat is een bonte verzameling oude munten, waaronder een goudgulden van Willem de Eerste uit de veertiende eeuw. Ook komen er enkele Friese kopieën van Frankische munten en veel pseudo-tremisses naar boven. Die laatsten zijn munten die nog voor het jaar 650 geslagen zijn in Wijk bij Duurstede. Deze munten zijn al een unieke vondst op zich, maar het feit dat ze allemaal in dezelfde klei gevonden worden maakt het nog specialer. Het idee is dan ook dat het om een Middeleeuwse schat gaat.

Kleurrijke aardlagen

Naast de vele munten die nu dagelijks uit het zand tevoorschijn komen, zijn er ook verschillende aardlagen blootgelegd die iets vertellen over de afgelopen tweeduizend jaar. Zo is de zwarte brandlaag een stilzwijgende getuige van de opstand van de Bataven in het jaar 69. Zij waren eerst bondgenoten van de Romeinen, maar kwamen in opstand tegen het leger en staken veel Romeinse kampen in Midden-Nederland in brand. Vlak naast deze aardlaag ligt een Romeinse weg en zelfs resten van het middenschip van de Domkerk uit 1674.

Meekijken met opgraving

Vlak naast de opgraving is een brug aangelegd vanwaar voorbijgangers een blik kunnen werpen op de werkzaamheden. Wie mee wil kijken met het blootleggen van de Nederlandse geschiedenis moet snel zijn, want na 10 september gaat de put weer dicht. Zoals het nu lijkt gaat deze voorlopig niet meer open.

Deze munten worden in Nederland maar sporadisch gevonden
Lees meer nieuws over Domplein Utrecht.

Laatst gewijzigd: 2016-07-27 10:14:27 · Gepubliceerd: 2 september 2011 - 410