Wolf terug in Nederland?

Europese wilde wolf gespot op autoweg #wolf

Nieuws door

archief oud artikel 2 september 2011 Natuur Duiven, Gelderland De eerste wolf is terug in Nederland! Een automobiliste legde de wolf, bij Duiven in Gelderland, op de gevoelige plaat vast. Wolvenexperts weten nog niet helemaal zeker of het dier inderdaad een wolf is. Daarom roept ARK, een natuurorganisatie in Nijmegen, mensen op hun foto's van de wolf op te sturen.

Na bijna 200 jaar voelen wolven zich weer thuis in Nederland. Vlakbij Duiven, in Gelderland, zagen automobilisten een wolf oversteken. Een alerte mevrouw maakte daar foto's van. Omdat deze foto's niet goed genoeg zijn om zekerheid te geven, wil ARK graag meer beelden van het dier ontvangen.

Stekkie

Ook al is het hoogstwaarschijnlijk, toch is het nog onzeker of het dier een wolf is. En, als het een wolf is, is hij dan aan het zwerven, of heeft hij definitief zijn stekkie gevonden in Nederland? Spannende vragen die om antwoord roepen.

Volgens Leo Linnartz, deskundige bij ARK, is dit de allerbeste waarneming van een wolf in Nederland. Het kan bijna niet anders zijn of het beest is een wolf, of een kruising tussen een wolf en een hond. De gedragingen van het dier wijzen daar ook op: het liep in rechte lijn, het snuffelde niet hier en daar, het had geen interesse voor de vele mensen die stonden te kijken.

Duitsland

Uiteindelijk stootte de wolf op een hek, en keerde het op zijn schreden, over de autoweg, weer terug. Het gebied, de noordwesthoek van Duiven, onder de rook van de A12, ligt vlakbij het rivierenlandschap de Gelderse Poort. Het kan goed zijn dat de wolf een jonge wolf is, die nu, in de nazomer, zijn ouderlijk huis in Duitsland heeft verlaten op zoek naar een eigen territorium.

Tijdens een happening in de Gelderse Poort, waar konikspaarden verhuisd werden naar Bulgarije, sprak dagblad De Gelderlander vanmorgen een medewerker van ARK. Zodoende is het balletje gaan rollen, en de publiciteit barstte los. Er zijn, volgens woordvoerster Marjolein Sterk, nog geen andere foto's ontvangen. Het is dus nog even wachten op 100 procent zekerheid.

Wolf jaagt niet op mensen, maar wel op schapen
Heeft u foto's gemaakt van de wilde wolf in Nederland? U kunt deze foto's opsturen naar info@wolveninnederland.nl. Logisch dat u geen foto's hoeft op te sturen van een wolf die u in de dierentuin heeft gezien.

Laatst gewijzigd: 2016-03-15 14:52:07 · Gepubliceerd: 2 september 2011 - 1347