1

Krokodil overleeft bunkertoilet niet

Bijzondere krokodillenkop tijdelijk te zien in Naturalis

Nieuws over bunkers Nieuws door

archief oud artikel 5 september 2011 Opmerkelijk Leiden, Zuid-Holland Bij Naturalis, het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit, is vanaf vandaag een opmerkelijke vondst te bezichtigen. In de actualiteitenvitrine prijkt een groot gemummificeerd krokodillenhoofd. Het opgezette dier is afgelopen zomer gevonden in de toiletruimte van een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

De vrijwillige gravers van het Atlantikwall Museum Scheveningen zijn de vinders van het verdwaalde voorwerp. "In de beerput onder de bunker vonden ze tussen het puin een half gemummificeerde krokodillenkop", vertelt Pieter Vader, communicatieadviseur van Naturalis. "Naast het dierenhoofd hebben ze nog enkele gasmaskers, stroomkabels en koolstoffilters gevonden. De krokodil is tussen die voorwerpen een opmerkelijke vondst."

Verre afkomst

De krokodillenkop verkeert in slechte staat doordat het jarenlang in de stoffige en vochtige bunker gelegen heeft. Experts van het centrum hebben de vondst voorzichtig schoongemaakt en losse tanden vastgezet. Ook hebben ze de schedel vergeleken met andere krokodillen uit de collectie van Naturalis. De conclusie is dat het om een zeekrokodil gaat, die oorspronkelijk uit de buurt van Nieuw Guinea komt.

Pronkende trofee

"Een lange reis voor zo'n dier. We kunnen alleen maar gissen waarom de kop in een bunker in Nederland ligt", zegt de Naturalis-medewerker. "We vermoeden dat het opgezette dier als een trofee aan de muur gehangen heeft in een van de villa's uit de omgeving. De Duitse soldaten hebben misschien de huizen geplunderd en meegenomen wat ze mooi vinden. Wie weet."

Bunkers opvrolijken

Het is niet ongewoon om decoratiestukken tegen te komen in bunkers. Soldaten zaten vaak maandenlang opgesloten in het betonnen gebouw. Om de saaie boel een beetje op te vrolijken en zichzelf bezig te houden, werden de kale muren vaak versierd. Waarschijnlijk heeft de krokodillenkop dus een tijdje in een van de woonbunkers aan de muur gehangen. "Vlak na de capitulatie hebben de Duitsers de bunkers in Den Haag en omgeving verlaten, zonder enig gevecht. Canadese soldaten hebben samen met de Prinses Irene Brigade de bunkercomplexen ontwapend", legt Pieter uit. "Toen is waarschijnlijk onze krokodillenkop in de kelder gegooid, voordat de ingang met zand werd afgesloten. De ruimte is nu pas voor het eerst weer geopend."

Vreemde vondsten

De krokodillenkop, die een opmerkelijke reis achter de rug heeft, is vanaf vandaag in Naturalis te zien en blijft daar voor onbepaalde tijd zichtbaar voor het publiek. "Waarschijnlijk houden we de krokodil een paar maanden in de actualiteitenvitrine met een mooi verhaaltje erbij", zegt Pieter Vader. "Maar het hangt natuurlijk af van de actualiteit. Het blijft zichtbaar tot er weer iets nieuws komt. Je weet maar nooit wat er over een maand aanspoelt of opduikt."

De krokodillenkop maakt een bijzondere reis door tijd en cultuur
Ontdek meer over bunkers en hun spannende geheimen.

Laatst gewijzigd: 2011-09-05 16:53:29 · Gepubliceerd: 5 september 2011 - 415