1

Nieuw Airborne Museum: leuk of niet?

Was de verbouwing wel een goed idee?

Airborne Museum Oosterbeek Reportage door

6 oktober 2011 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Geschiedenis Oosterbeek, Gelderland Het is alweer 67 jaar geleden dat de Slag om Arnhem begon. De slag die uitliep op een grote mislukking, waar duizenden mensen de dood vonden en waardoor de Tweede Wereldoorlog een half jaar langer duurde. Speciaal voor het grootste en laatste conflict op Nederlandse bodem is in Oosterbeek het Airborne Museum 'Hartenstein' opgericht.

Het Airborne Museum 'Hartenstein' is voor veel bezoekers van DagjeWeg.NL niet onbekend. Er zijn al diverse beoordelingen gegeven over het museum, maar de meningen verschillen erg van elkaar. Hoe kan het dat hetzelfde museum met negens en tienen, maar ook met een één of een twee wordt beoordeeld? Ik besluit daarom zelf het museum te bezoeken, en een mening te vormen.

Ik vind het museum snel en gemakkelijk dankzij de vele aankondigingen van de herdenking aankomend weekend. Vlaggen wapperen, aanplakbiljetten informeren en er lopen diverse veteranen in uniform. Het museum bevindt zich in het voormalig hoofdkwartier van de Britten, in een oud pand omgeven door een groot gazon. De zon schijnt en daardoor komt de schoonheid van het gebouw nog beter tot zijn recht.

"Jonge mensen vinden vrijheid vanzelfsprekend"

Internationaal

Mijn tour door het museum begint op de bovenste verdieping. Het verhaal van de Slag om Arnhem wordt verteld aan de hand van foto's, bewegende beelden en kaarten met afgelegde routes. In minder dan tien minuten tijd wordt je geheugen opgefrist, of maak je er zonodig kennis mee. Voor de vele buitenlandse bezoekers is er ook een Engelse of Duitse versie beschikbaar.

In het museum ga je terug in de tijd, maar dan wel op een hedendaagse manier. Uniformen, wapens, goedbewaarde documenten en stukken vliegtuig - het ligt er allemaal, veilig opgesteld achter glas. De wat drogere kost wordt afgewisseld met fotowanden en videoschermen. Kies zelf welke afbeeldingen je wilt zien en bekijk interviews met oorlogsveteranen. Tussendoor lees je citaten van beroemdheden als Winston Churchill, Engelse en Duitse soldaten, maar ook van bewoners van het gebied uit die tijd.

Beoordelingen

Uit verschillende beoordelingen komt naar voren dat het museum kaal en leeg is. Dit wordt vooral gezegd door mensen die het museum ook al voor de grote verbouwing in 2009 hebben bezocht. Wat is er nu daadwerkelijk veranderd sinds de verbouwing? Volgens directeur Jan Hovers is het museum vooral overzichtelijker geworden. "Voorheen was het museum een verzamelplek van objecten die met de oorlog te maken hadden. Dat hebben we veranderd. Waren er eerst dertig exemplaren van hetzelfde geweer, nu zijn het er nog drie." Dit is mijn eerste bezoek, dus ik kan niet vergelijken, maar door de benadering van niet het vele, maar een enkel exemplaar, komt een enkele ruimte nu inderdaad wat kaal over. Het museum heeft een strakke inrichting, en de tentoongestelde objecten vertellen hun verhaal.

Airborne Experience

De grootste verandering in het museum is toch wel de Airborne Experience in de kelder. Hier krijg je een briefing over de missie. Je stapt in de romp van een zweefvliegtuig en door de raampjes zie je de start in Engeland en de vlucht richting bezet Nederland. Vervolgens dwaal je door een oorlogsdecor met nagebouwde huizen en tanks, terwijl op de metershoge muren authentieke beelden te zien zijn.

Vrijheid

Door het museum interactiever te maken, richt het zich op een jongere doelgroep dan voorheen. "De generatie die de oorlog nog heeft meegemaakt, sterft uit," zegt Jan Hovers hierover. "Jonge mensen vinden vrijheid vanzelfsprekend. Zij staan er niet bij stil dat er een hoge prijs is betaald zodat zij en wij allemaal in vrijheid kunnen leven. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en niet onbegrensd. Je bent verantwoordelijk voor je eigen vrijheid en die van anderen. En dat proberen we hier te laten zien."

In het Airborne Museum kom je op een eigentijdse manier in aanraking met een belangrijk onderdeel van de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier is een bezoek aan het Airborne Museum voor iedereen aantrekkelijk. Het Airborne Museum is in eerste instantie een oorlogsmuseum, maar het gaat ook over mensen. Het museum vertelt het verhaal van geallieerden en van Duitsers, maar ook van de burger. En daar zijn ze, mijns inziens, goed in geslaagd.

Op 17 september is het alweer 67 jaar geleden dat de Slag om Arnhem begon. Dit weekend vinden er in Oosterbeek en omgeving verschillende evenementen plaats. Bij de luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede zullen 1000 parachutisten springen. Kijk voor meer activiteiten in de UITagenda.
Foto 1. Foto: Karin Teuling
Foto 2. Foto: Airborne Museum/Berry de Reus
Foto 3. Foto:Airborne Museum/Berry de Reus
Foto 4. Foto: Karin Teuling
Foto 5. Foto: Karin Teuling

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 17:40:16 · Gepubliceerd: 6 oktober 2011 - 4237