1

Een dijk van een dag

Op 24 september zet Nederland zoden aan de dijk

Dag van de Dijk Redactioneel door

archief oud artikel 19 september 2011 Cultuur Landelijk Wie kent het verhaal niet van de jongen die een gaatje in de dijk ontdekt en met zijn vinger het gat dicht. Een avond en een nacht lang verdedigt hij zo, letterlijk met blote handen, stad en land tegen de dreigende zee. Verken onze stille maar rotsvaste beschermers tijdens de Dag van de Dijk. En mocht je een gaatje vinden, dan weet je wat je moet doen.

Sta je er weleens bij stil dat zonder dijken ons land regelmatig onder water zou staan? De waterschappen en Rijkswaterstaat zorgen samen voor veilige dijken, duinen en kades. Om hier weer bewust van te worden, staat Nederland op 24 september in het teken van de dijk.

Centraal staat wat er gebeurt als er geen dijk zou zijn. Vandaar het passende thema: Dag zonder Dijk. Tijdens deze dag worden op verschillende plekken in Nederland activiteiten georganiseerd. DagjeWeg.NL zet er een aantal op een rij.

Wat gebeurt er als er geen dijken zijn?

Skeeleren in Terwolde

Op de Veluwe zijn de Dag van de Dijk-activiteiten in Terwolde. Stap op de fiets en maak een tocht van 25 kilometer over de dijken langs de IJssel, via hanzestad Deventer en Olst. Of geniet tijdens een skeelertocht van de prachtige landerijen, veilig achter de dijk bij Terwolde. Kinderen kunnen meedoen aan verschillende spelletjes, lekker nat worden tijdens wateropdrachten, of hun creatieve kant laten zien bij de kleurwedstrijd.

Neem je smartphone mee naar Slot Loevestein

Ontdek wat er zou gebeuren als de dijken er niet zouden zijn tijdens een wandeling rondom Slot Loevestein. Kennisinstituut Deltares ontwikkelde een speciale applicatie voor je smartphone. Door een laag over het beeld zie en beleef je hoe het water tot aan je lippen staat, maar ook hoe dit gebied er in de toekomst uitziet.

Actief op Ameland

Kom naar Ameland voor een actieve Dag van de Dijk. In het Natuurcentrum Ameland kun je gratis de expositie ‘Kijk over de Dijk' bezichtigen. Ontdek alles over de historie en de rol van de dijk op het eiland. Stap op de fiets en maak, onder begeleiding van een gids, een mooie tocht over de Waddenzeedijk.
Kijk voor meer informatie en opgave voor de fietsexcursie op www.amelandermusea.nl.

Inwoners van Rotterdam opgelet!

Speciaal voor inwoners van Rotterdam en omgeving organiseert Waterschap Hollandse Delta een beleefdag op de Brielselaan. Deze dijk ligt midden in stedelijk gebied, aan de rand van de wijk Charlois. Luister naar een vertelling, zie welke mooie uitzichtpunten een dijk heeft en denk mee over ruimtelijke invulling van de Brielselaan. Voor lekkere hapjes wordt gezorgd! Bij dit evenement is er voor alle omwonenden veel te doen en ondertussen leer je ook nog wat over de functie van deze dijk.

Maak de Markermeerdijk

Kijk hoe een dijk wordt versterkt in Oosterleek bij Enkhuizen. De Markermeerdijk beschermt Noord-Holland tegen het IJssel- en Markermeer, maar een groot stuk van de dijk voldoet niet meer aan de veiligheidseisen. Daarom wordt de dijk verhoogd en versterkt. Dit is geen toneelstuk, hier zie je echte steenzetters aan het werk. Bekijk het materiaal dat wordt gebruikt en bezichtig archeologische vondsten die in de eeuwenoude dijk zijn gevonden. Kinderen zetten hun speurneus op tijdens hun eigen archeologische zoektocht.

Voorkom een watersnoodramp in Schiedam

In Schiedam ga je het gevecht aan met en tegen het water. Spetter erop los! Geen zin in natte voeten? Speel dan het computerspel waarbij je alle problemen op een virtuele dijk moet oplossen. Behoed Nederland voor een watersnoodramp. Lukt dit niet in de beschikbare tijd, dan breekt de dijk en stroomt het water met donderend geraas het land in. Ben jij een goede dijkinspecteur? Test het uit tijdens de Delflandse waterspelen.

Tijdens de Dag van de Dijk kom je op een leuke manier meer te weten over de oer-Hollandse dijk. Bekijk meer Dag van de Dijk-activiteiten in de UITagenda.

Laatst gewijzigd: 2011-10-31 07:54:24 · Gepubliceerd: 19 september 2011 - 482