De Maand van de Geschiedenis

Maand van de Geschiedenis |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Oktober staat in het teken van de Nederlandse geschiedenis

10 oktober 2011 Geschiedenis Landelijk Aan het begin van de twintigste eeuw was men in de eerste plaats katholiek, socialist of protestant. En je behoorde tot een stand of klasse. Wie in 2011 een Nederlander vraagt wat en wie hij is, krijgt uiteenlopende antwoorden te horen, zoals oud of jong, allochtoon of autochtoon, homo of hetero, spiritueel of rationeel, levensgenieter of tobber. Wat is er veranderd de afgelopen jaren? Wat leert de geschiedenis ons? Ga terug in de tijd tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Door heel Nederland zijn activiteiten, dus er is altijd iets in de buurt

De hele maand oktober organiseren 585 instellingen en organisaties in totaal 809 activiteiten voor een breed publiek. Door heel Nederland zijn activiteiten verspreid, dus er is altijd iets in de buurt. Ontdek waar je achternaam vandaan komt of debatteer over de Nederlandse identiteit. Kinderen kunnen Middeleeuwse potten boetseren of hun eigen familiewapen ontwerpen.

Kijk voor meer activiteiten in de UITagenda.

Achternaam

De achternaam is pas tweehonderd jaar geleden ingevoerd. Tot die tijd werden mensen bij hun voornaam genoemd. Voor de herkenning werd de woonplaats of de naam van de vader er bij genoemd. Benieuwd waar jouw achternaam vandaan komt? Ontdek het op dinsdag 18 en woensdag 19 oktober in het Utrechts Archief.

Nederlandse identiteit

Bestaat de Nederlandse identiteit? En wat is dat dan? Vrijdag 28 oktober gaan studenten hierover met elkaar in debat in Zaal Concordia in Brummen. De auteurs Geert van Istendael en Herman Pleij discussiëren daarna onder leiding van Agave Kruijssen over de vraag: Heeft de Nederlander nog een eigen identiteit of is die opgegaan in de multiculturele vaart der volkeren?

Aan de slag met aardewerk

Museum Het Admiraliteitshuis in Dokkum organiseert de hele maand oktober verschillende kinderactiviteiten. Op woensdag 19 oktober kunnen kinderen aan de slag met het boetseren van Middeleeuwse potten. Kneed, boetseer, bak en glazuur er op los! Geen inspiratie? Bekijk de voorbeelden in het museum. Geen zin om je handen vies te maken? Vaar dan met trekschuit De Herinnering bijna een uur door de grachten van Dokkum. Een gids vertelt onderweg over de maritieme geschiedenis van de stad.

Maritieme geschiedenis

Maak kennis met de grootse maritieme geschiedenis van Zeeland in het Zeeuws Maritiem Museum. Geniet van het adembenemende uitzicht op zee vanaf het dakbalkon met het unieke 17e eeuwse uitkijktorentje. De rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis kun je zien, horen, ontdekken en ervaren in vier thema's: Water, Werk, Glorie en Avontuur. Heel de maand oktober in het Zeeuws Maritiem Museum.

Ontwerp je familiewapen

Kinderen van zes tot twaalf jaar zijn op zaterdagmiddag 15 oktober welkom in Museum de Stratemakerstoren in Nijmegen. Familiewapens werden vroeger vooral door ridders gebruikt. Zonder speciaal gekleurd schild kon je namelijk moeilijk zien wie er achter het harnas schuilging. In de late Middeleeuwen werden de wapens ook voor families gemaakt. Hoe zit het eigenlijk met jouw familie? Duik deze middag in je familiegeschiedenis en ontwerp je eigen familiewapen.

En meer...

Speciaal voor de tentoonstelling Dit Dorp...ik weet nog hoe het was heeft het Limburgs Museum in Venlo een aantal korte filmpjes geproduceerd over het dorpsleven in Limburg. Deze filmpjes worden vrijdag 28 oktober om 14:00 uur vertoond. Altijd al willen weten waar je voorouders vandaan komen? In Het Markiezenhof in Bergen op Zoom wordt op woensdag 12 oktober en woensdag 2 november de cursus Genealogie voor Beginners georganiseerd. Inschrijven is verplicht!

Meer informatie over de Maand van de Geschiedenis? Kijk op www.maandvandegeschiedenis.nl.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-10-31 12:09:21 · Gepubliceerd: 2011-10-08 17:22:39 - 465