Aanschouw een echte Alaïa

Groninger Museum |  
Redactioneel door

Solotentoonstelling beroemde modeontwerper in Groninger Museum

17 januari 2012 Cultuur Groningen, Groningen Modellen, actrices en invloedrijke dames als Michelle Obama, hij kleedde ze allemaal. Azzedine Alaïa. Hij is één van de meest succesvolle modeontwerpers van de twintigste eeuw. Het Groninger Museum eert The King of Cling met een tweede solotentoonstelling. Prachtige, slanke jurken, tot in detail uitgewerkt. Voor kunstliefhebbers en fashionista's een must-see.

Het Groninger Museum is best een beetje gek op de beroemde couturier Azzedine Alaïa. Het is namelijk al de tweede keer dat het museum een solotentoonstelling aan zijn werk wijdt. De eerste was in 1998, en nu dertien jaar later schitteren zijn creaties wederom in Groningen. Waarom? "Omdat wij hem een topontwerper vinden!", verklaart Jose Selbach van het museum. "Als wij in iemand geloven en hij weer voldoende van kwaliteit heeft geproduceerd, dan is het tijd voor een tentoonstelling." En kwaliteit heeft Azzedine Alaïa de afgelopen jaren opnieuw geleverd.

Azzedine Alaïa

De carrière van de Tunesische Azzedine Alaïa begon in 1980 met zijn eerste prêt-à-portercollectie. Daarvoor deed hij ervaring op bij onder anderen Christian Dior. Zijn ontwerpen zijn sexy en eigenzinnig, maar niet ordinair. Zijn strak aansluitende kleding leverde hem de bijnaam The King of Cling op. En bijzonder is dat Alaïa als één van de weinige grote modeontwerpers, zijn ontwerpen allemaal nog zelf maakt.

Sensualiteit, stijl, glamour en pasvorm, zo typeert het Groninger Museum de kleding van Alaïa. Vooral de pasvorm van zijn kleding is typerend, nauwsluitend gevormd naar het lichaam van de vrouw. Maar het is zijn manier van werken die hem echt uniek maakt. "Hij ontwerpt op de persoon zelf. Als hij kleding voor iemand maakt dan doet hij dat met de persoon", legt Selbach uit. Maar de manier waarop hij het maakt, dat is voor iedereen een geheim. Zijn werkwijze legt hem in ieder geval geen windeieren, want veel vooraanstaande modellen en popsterren vielen al voor zijn kleding. Zo liepen Cindy Crawford en Noami Campbell al in zijn ontwerpen. Laatstgenoemde was zelfs aanwezig bij de opening van de tentoonstelling in Groningen.

Topstukken

Azzedine Alaïa is een topontwerper. Maar wat zien we daarvan terug in het Groninger Museum? "Het zijn eigenlijk allemaal topstukken. Bij het ene stuk is het de print, bij de ander weer de manier van draperen. Ze hebben allemaal wat", vindt Jose Selbach. De topstukken zijn ingedeeld per materiaalsoort. In iedere zaal is een ander materiaal te zien, zoals leer, katoen en dierenhuiden. Iedereen kan volgens Jose Selbach genieten van de tentoonstelling. "Voor mensen die van mode houden is het een zeer interessante tentoonstelling, maar eigenlijk is het voor iedereen. Azzedine Alaïa maakt ook kleding die iedereen zou kunnen dragen."

Populair

Het Groninger Museum hoopt met de tentoonstelling over Azzedine Alaïa veel bezoekers naar het museum te trekken. De verwachtingen zijn hooggespannen. "De tentoonstelling in 1998 trok veel bezoekers en deze deed het in de eerste weken net zo goed!", vertelt Selbach. Na wat tegenslag met hoogwater in het kanaal, waarin het Groninger Museum is gebouwd, is het museum nu weer open. Dus, kom en aanschouw de pareltjes van Azzedine Alaïa.

Azzedine Alaïa in de 21e eeuw

Nog te zien tot en met 27 mei 2012.

Laatst gewijzigd: 2012-05-07 14:43:35 · Gepubliceerd: 2012-01-16 15:52:42 - 1322